Prachtig: kankerspecialist Johan Swinnen liep naar Compostela voor z’n zoon

Door De Redactie

Kankerspecialist Johan Swinnen nam maar liefst 840 brieven met boodschappen van kankerpatiënten mee naar het Spaanse bedevaartsoord Compostela. Daarmee wou hij onder andere z’n zoon Pieter een hart onder de riem steken.

“Als m’n zoon na vijf jaar nog in leven is, doe ik iets geks”

Amper dertien jaar was Pieter, toen hij te horen kreeg dat hij een hersentumor had. Een slag in het gezicht voor papa Johan Swinnen, die zelf aan het hoofd staat van de dienst Oncologie aan de KU Leuven op campus Gasthuisberg. Hij vertrok op 21 augustus naar Santiago De Compostela, met een tas vol brieven.

Mensen konden een boodschap meegeven in m’n rugzak. Boodschappen vol woede, frustratie én hoop.

Johan Swinnen: “In de eerste plaats wilde ik het doen voor Pieter. Toen hij indertijd zo’n slechte prognose kreeg, heb ik snel gezegd: als we Pieter over vijf jaar nog hebben, ga ik iets zots doen. En zo is het idee ontstaan. Ik wilde het doen uit bewondering voor Pieter. Ik wilde het eerst stiekem doen, maar ik kreeg zoveel positieve reacties van patiënten en anderen dat we het opengetrokken hebben. Nu konden mensen een boodschap meegeven in mijn rugzak. Boodschappen van woede en frustratie, vol angst, maar ook dankbaarheid en hoop. Tekeningen van kinderen, mooie verhalen. Iemand die een geliefde verloor aan kanker die heel graag ooit naar Compostela had gereisd. Door de ziekte is het niet meer gelukt, maar door het briefje ging zijn wens toch een klein beetje in vervulling. Sommige brieven waren gesloten en lieten we gesloten als dat de wens is, sommige hebben we beantwoord.”

Na een maand lopen heeft de man er een looptocht van 2400 km op zitten. Ge-wel-dig!

Bron: Libelle 27/2017 – Beeld: via Instagram @veerlejoosten

Lees ook zeker:

Partner Content