School met een missie: De Kim en de Sam

Basisschool buitengewoon onderwijs De Kim en de Sam voor kinderen met een mentale beperking uit Deerlijk is een school met een duidelijk plan. Hun missie? Kinderen met een mentale beperking op een leuke manier sociale vaardigheden aanleren door te gaan helpen op de plaatselijke kinderboerderij. Juf Liesbeth vertelt.

Over hun doel

“Wanneer je met kinderen werkt die een mentale beperking hebben, merk je al snel dat de traditionele manieren van lesgeven niet werken. De volledige dag in de een klas zitten, dat is vaak niets voor hen. Daarom zochten we naar een zinvolle en functionele activiteit, die hen zou boeien, sociale vaardigheden zou bijbrengen en waar ze vreugde in zouden beleven.”

Over hun project

“Als de kinderen flink zijn en goed hun best doen tijdens de lessen, verdienen ze blokken. Hebben ze er genoeg? Dan mogen ze gaan helpen op de kinderboerderij ‘Bokkeslot’ hier in de buurt. De stallen uitmesten, de dieren voederen, er zijn altijd wel taakjes die ze zelfstandig kunnen uitvoeren. Bovendien leren ze er ook meer uit dan in de klas!”

Over de reacties

“Sommigen van de ouders waren in het begin niet allemaal even enthousiast. Ze vonden het ‘raar’ dat ze niet gewoon les kregen in de klas. ‘Hoe kun je hen op die manier iets bijbrengen?’ vroegen ze dan. Maar nu ze zien hoe rustig en ijverig hun kinderen zijn, staan ze helemaal achter ons project! De kinderen beleven de tijd van hun leven en krijgen de kans om te laten zien wat ze allemaal kunnen. En de boer? Die is natuurlijk heel blij met de extra hulp!”

Werk jij ook op een school met een missie of gaan je kinderen naar zo’n school die goed doet voor anderen? Laat het ons weten via hallo@libelle.be. Misschien verschijnt jullie project binnenkort in Libelle.

Partner Content