Zo kreeg Leonarda haar eigen stukje landbouwgrond

Samen met Broederlijk Delen

Avocado’s en mango’s in plaats van maïspap en een kop koffie

Guatemala is een paradijselijk land in Zuid-Amerika. Maar niet voor iedereen, want er is ook serieus wat mis. De meeste boeren hebben zelf geen landbouwgrond. Lees hier hoe Leonarda nu wél haar eigen avocado’s en bananen kan oogsten!

Kijk naar de foto en je ziet het meteen: die Leonarda, da’s een doorzettertje.
47 jaar is ze nu, en ze heeft vier zonen en één dochter. Ze woont en werkt tussen de prachtige groene heuvels van La Florida, het hart van de koffieregio in Guatemala. Tot voor kort was ze arbeidster op de plantage van een grootgrondbezitter. Ze verdiende nauwelijks 1,70 euro per dag, en met dat karige inkomen kon ze amper voor haar gezin zorgen. De eigenaar verbood haar om gewassen te telen of dieren te houden. ‘Vaak aten we niets anders dan maïspap met een kop koffie’, zegt Leonarda. ‘De grond rond ons huisje was veel te klein om aan landbouw te doen. Daarmee kon ik echt niet voor voldoende voedsel zorgen voor mijn gezin.’ Toen na de koffiecrisis in de regio veel plantages kwamen leeg te staan, zag Leonarda haar kans schoon. Ze verenigde zich samen met andere boeren en ging onderhandelen met de lokale overheid om te pleiten voor een veel eerlijker grondverdeling. Dat deed ze samen met Plataforma Agraria, een van de organisaties waar Broederlijk Delen mee samenwerkt. En met succes!

Van eigen veld naar eigen bord
Leonarda is het levende bewijs dat lef en doorzettingsvermogen loont. Na twee jaar kan ze zich samen met een vijftigtal andere families de eigenaar noemen van La Florida. Omdat de plantage volledig verwaarloosd werd en door het jarenlange gebruik van pesticiden, is het een hele klus om de uitgeputte gronden weer vruchtbaar te maken. Maar ook dat lukte. De Broederlijk Delen-partnerorganisatie Red Kuchub’al hielp de boeren om zaaigoed te kopen. Ze leerde Leonarda ook hoe je verschillende soorten groenten en fruit kunt telen. Resultaat: haar kinderen eten nu drie keer per dag, en ook veel gevarieerder, van avocado’s en bananen tot mango’s. Ze heeft zelfs voedsel over, dat ze op de lokale markt kan verkopen. Dat zorgt elke maand voor een mooi extraatje. ‘Ik sta er zelfs nu nog soms versteld van dat ik zelf gewassen kan telen en dieren kan houden’, glimlacht Leonarda. ‘De honger is uit ons leven verdwenen.’

Bio boven!
Leonarda droomt ervan om binnenkort afgeleide producten op de markt te brengen, zoals gemalen koffie of confituur. De verschillende ondernemingen die de gemeenschap in de toekomst daarvoor wil opstarten, zorgen voor een pak extra jobs en inkomsten. Leonarda is ook een vurige pleiter voor duurzame biologische landbouw. ‘Chemische producten zijn ongezond en duur’, zegt ze. ‘Ik onderhoud mijn veldje volledig met de mest van mijn dieren en de assen van het vuur. Veel gezonder, en dat proef je!’

Help de boeren met een gift
Broederlijk Delen sensibiliseert de Europese Unie en België voor rechtvaardige handelsrelaties. Wil je boeren in Guatemala direct steunen, dan kan dat ook. Met een gift van € 24 help je een gezin al aan een startpakket voor eigen grond. Met € 56 bezorg je het een kleine landbouwkit met zaden, planten en materiaal om groenten en fruit te telen. En met € 98 schenk je een familie naast eigen grond en planten ook de nodige opleidingen om hun inkomsten te verbeteren. Want grond in Guatemala, dat betekent niets minder dan: leven.

Doe een storting op rekeningnummer BE 12 0000 0000 9292, of doe een online gift.