Help: welke studiekeuze na de middelbare school?

Help: welke studiekeuze na de middelbare school?

Zitten jullie thuis ook na te denken over wat er na de middelbare school zal gebeuren? Het aanbod aan onderwijsvormen en studierichtingen is ernom: je zou er voor minder in verdwalen. Hier vind je alvast enkele feitjes.

Universitaire studies

  • Studies aan de universiteit focussen op theorie en minder op praktijk. Ze zijn geschikt voor studenten die over zelfdiscipline beschikken, want het is de bedoeling dat veel informatie individueel verwerkt wordt. Je hebt er namelijk niet zo veel lessen, en als er lessen doorgaan zijn ze vaak niet verplicht – wat voor sommige studenten niet zo goed werkt.
  • Universitaire studies zijn ideaal voor studenten die graag nadenken, onderzoek voeren en vlijtig kunnen studeren.
  • Hier vind je een overzicht van de universiteiten in Vlaanderen. Via hun specifieke websites kun je de studierichtingen vinden. En laat je vooral niét afschrikken!

Hogeschool

  • Studies aan de Hogeschool zijn meer praktijkgericht dan universitaire studies. Je krijgt er  theorievakken, maar ook vakken die meer focussen op de uitvoering ervan.
  • In de meeste hogeschoolopleidingen komen stages aan bod, dit is bij veel universitaire studies minder het geval. De hoeveelheid uren zijn meestal wat vergelijkbaar met een lessenrooster aan de middelbare school. Er zijn ook meer verplichte lessen dan op de universiteit.
  • Hier vind je een overzicht van de Hogescholen in Vlaanderen. Via hun specifieke websites kun je de studierichtingen vinden.

CVO – Centrum Voor Volwassenenonderwijs

Deze opleidingsvorm wint steeds meer aan populariteit in Vlaanderen. Via dit systeem kunnen personen die ouder zijn dan 18 alsnog hun diploma van het secundair onderwijs halen, én ze krijgen er een beroep aangeleerd. Sommige mensen hebben hun diploma van het secundair al, maar volgen een extra opleiding aan het CVO om een specifiek vak te leren.
Hier vind je ene overzicht van de CVO’s in Vlaanderen. Meer info op hun eigen websites.

Syntra

Ook hier kun je beroepen aanleren, en vaak in een opleiding die maar 1 jaar duurt. Ze werken er ook met leercontracten, waarbij je uitgebreid stage loopt in een bedrijf maar ook nog enkele lessen volgt. Deze opleidingen zijn ideaal om ambachten aan te leren, gaande van bakker en slager tot schoonheidsspecialiste.
Meer info vind je hier.

HBO – Hoger Beroeps Onderwijs

Er bestaan veel HBO-opleidingen waarbij je een bachelordiploma haalt zoals op de hogeschool, maar je werkt met een modulesysteem en volgens je eigen tempo. Dit wordt zowel door jongeren als volwassenen gedaan. Het kan een aanvulling zijn op een al bestaande job of diploma, maar ook als volwaardige studie. Side note: CVO valt eigenlijk ook onder HBO.
Meer info vind je onder andere hier.

Natuurlijk zijn dit nog niet eens alle opties, en is het tekstje slechts beknopt. Op de website van SID-in en Onderwijskiezer vind je nog extra informatie. Geraak je er nog steeds niet wijs uit: vraag dan informatie aan de onderwijsinstellingen of aan instanties als het JAC. Zij zullen je kunnen doorverwijzen of helpen.

Lees meer:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)