‘Goed voor je portemonnee én de planeet’

De prijs van een e-bike blijft voor veel mensen een drempel. Maar net als bij smartphones, biedt een refurbished exemplaar een oplossing. Het jonge Franse bedrijf Upway zet jonge occasies helemaal op punt en verkoopt ze met een flinke korting tot 60%. Mét garantie bovendien.

Een e-bike, en zeker een speedpedelec, kost al snel een paar duizend euro. Een tweedehandsfiets kopen houdt dan weer een risico in, omdat je nooit helemaal zeker bent van eventuele onderliggende gebreken. Daar wilde Upway aan verhelpen, door tweedehands e-bikes van bekende merken helemaal op punt te zetten en met een jaar garantie te verkopen. Denk aan merken als Gazelle, Riese & Müller, Cube, Giant en zo meer.

‘Onze professionele mecaniciens controleren de fiets op twintig cruciale punten en herstellen waar dat nodig is. Ze onderwerpen de fiets aan een grondige elektronische en mechanische inspectie. Zodat de fiets weer in een nieuwe staat verkeert’, zegt marketing manager Ysabel Hoogeveen van Upway Benelux. ‘Zo ben je zeker van wat je koopt. Met garantie en een retourtermijn van veertien dagen.’

Levertijd van drie dagen

‘Bovendien zijn er bij ons geen maandenlange wachttijden. Wij leveren de fiets op drie tot vijf werkdagen tijd aan je voordeur. Maar vooral de prijs is een pluspunt: de kortingen in vergelijking met de nieuwprijs gaan van 20 tot wel 60%.’ Je hebt al een eenvoudig basismodel voor enkele honderden euro. Op een high-end mountainbike loopt de korting op tot 3000 euro en meer.

‘Bij ons geen maandenlange wachttijden. Wij leveren de fiets op drie tot vijf werkdagen tijd aan je voordeur.’

Het aanbod van Upway is heel uitgebreid. Op het onlineplatform van Upway vind je mountainbikes en stadfietsen, speedpedelecs en trekkingfietsen, bakfietsen en plooifietsen en nog meer elektrische modellen. Upway koopt zijn fietsen van particulieren, die binnen de 24 uur een offerte krijgen. De fietsen worden ingezameld via een netwerk van wel 300 deelnemende fietshandelaren. Het bedrijf koopt ook overstocks op van groothandelaren en haalt fietsen bij leasemaatschappijen als ze einde contract zijn.

Ecologische voetafdruk

‘Een elektrische fiets van Upway is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet’, weet Ysabel Hoogeveen. ‘Als je een refurbished fiets koopt in plaats van een nieuwe, spaar je de grondstoffen uit om een nieuwe fiets te bouwen. Ook het transport uit een heel ver land hoeft niet meer. Dus zo verklein je je ecologische voetafdruk.’

Stéphane Ficaja (links) en Toussaint Wattinne (rechts), medeoprichters van Upway, de voorloper van refurbished elektrische fietsen in Frankrijk.

www.upway.be