Stop de verspilling en bespaar geld met de menutips van IKEA!

Dat was het dan. De eindejaarsfeesten zijn voorbij. Je hebt er een gezellige tijd met je geliefden op zitten, cadeautjes uitgedeeld, lekker gegeten … Maar nu zit je koelkast vol met restjes en weet je niet wat je ermee moet aanvangen. IKEA beschouwt voeding als iets kostbaars, maar voedselverspilling is een echt probleem geworden. Door minder eten weg te gooien, bespaar je echter veel geld. Laat je voor je weekmenu dus inspireren door de tips van IKEA om minder te verspillen. Eet smakelijk! #Allebeetjeshelpen.

Maandag – Plannen tot in de puntjes

Minder voedsel verspillen begint bij een goede planning. Als je niet weet wat je ‘s avonds gaat eten, heb je al gauw de neiging om iets uit de koelkast te trekken dat gemakkelijk en snel klaar is. Het resultaat? Je eet minder gezond. Bovendien belanden voedingswaren die wat ‘moeilijker’ zijn om klaar te maken door tijdgebrek in de vuilnisbak. Schrijf daarom je weekmenu op en hang het in de keuken. Bereid je maaltijden ook vooraf, zodat je ‘s avonds meer tijd hebt om te genieten.

SÄVSTA Memobord, zwart, 50x70cm – 2€

Dinsdag – Tijd voor een boodschappennetje

Plastic is niet meer van deze tijd. Ga je naar de winkel? Neem dan zeker een paar boodschappennetjes uit duurzaam katoen mee. Zo sla je twee vliegen in één klap, want je kunt er perfect fruit en groenten in bewaren. Nog beter zelfs dan in een luchtdoorlatende box!

KUNGSFORS Netje, set van 2, naturel – 4,99€

Woensdag – Boordevolle voorraaddozen 

Als je op voorhand wilt koken, heb je wel wat voorraaddozen nodig om alles koel te kunnen bewaren. Wil je er een paar in huis halen, kies dan voor glazen exemplaren. Die houden je eten langer vers, beïnvloeden de smaak niet en voorkomen dat er BPA in je voedsel terechtkomt.

IKEA 365+ Voorraaddoos met deksel, vierkant/glas, 180ml – 5,99€/3 stuks

Wil je graag nog meer tips? Klik hier om onze podcast ‘Beter leven door minder te verspillen’ te beluisteren.

Donderdag – Labelen is de boodschap

Ben je bang dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je al je maaltijden samen in de koelkast bewaart? De truc is om je dozen te labelen. Zo weet je altijd wat erin zit en hou je de houdbaarheidsdatum makkelijk in het oog. Kies etiketten die gemakkelijk loskomen, maar een wasbeurt in je vaatwasmachine overleven.

Vrijdag – Restjes à volonté

Loopt de week stilaan ten einde, maar ligt er nog eten in je koelkast? Geen paniek: de restjes van gisteren zijn vandaag ook nog lekker! Zo maak je met wat overgebleven rijst heerlijke gebakken rijst met garnalen en groenten. Een restje pasta is ideaal voor een lekkere frittata. Aardappelen gebruik je dan weer voor een gehaktschotel parmentier, aardappelsalade of in een omelet. Aan maaltijdideeën geen gebrek dus!

IKEA 365+ Voorraadpot met deksel, rechthoekig glas/bamboe,1.0l – 7€

En in het weekend … vertrouwt de chef op een goed bewaard geheim!

Voedingswaren op de juiste manier bewaren is erg belangrijk om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Maar het ene voedingsmiddel is het andere niet. Fragiele fruitsoorten en groenten (zoals paddenstoelen) bewaar je bijvoorbeeld het best in een absorberend doekje in plaats van in een plastic bakje. Kies ook een fruit- of groentemand met verschillende niveaus. Zo voorkom je dat de ingrediënten die bovenaan liggen het voedsel eronder bederven.