2 sisters, 2 and 6 years old, looking out from their bed, laughing

4 redenen waarom een kinderkamer delen goed is voor je kinderen

Door Rani Merckx

Twee kinderen, en een derde spruit op komst. Zo fijn! Maar je huis telt maar drie slaapkamers… Uitkijken naar een ander stekje dan maar? Dat hoeft helemaal niet. De jongste kinderen kunnen gerust in één slaapkamer, ze steken er zelfs iets van op!

Waarom een kinderkamer delen goed is voor je kinderen

Een gebrek aan (slaap)kamers is de hoofdreden waarom heel wat Vlaming verhuizen. En toch is dat nergens voor nodig… Je kinderen in dezelfde kamer laten slapen, zou hen meer dan goed doen

Kinderen worden empatischer

Niet alle kinderen zijn even gul met hun speelgoed of andere bezittingen. Maar leren delen, is wel een belangrijke vaardigheid die ze moeten leren. “Kinderen die een kamer delen, leren hoe ze elkaar respecteren en ontwikkelen zo geduld en begrip. Hierdoor worden kinderen zorgzaam en empathisch“, vertelt kinder- en familietherapeut Joanna Seidel.

Maar de weg naar empathie is bezaaid met heel wat kibbelmomentjes. “Om ruzies te vermijden, is het belangrijk dat elk kind een eigen bezitting heeft, een eigen gebied zoals een muur of bed die ze naar hartenlust kunnen versieren en inkleden”.

Ze worden goede klasgenoten en collega’s

Kinderen die een slaapkamer delen, wennen sneller aan het idee om een ruimte te delen met andere kindjes. Denk maar aan een klaslokaal (of jaren later een kantoor). Ze leren andermans ruimte respecteren, iets wat hen later ten goede komt.

Goed voor de nachtrust van je kind (en de jouwe)

Kinderen leren van jongs af aan met achtergrondgeluiden in slaap te vallen. Het ene kind woelt in zijn slaap, en de andere gaat ‘s nachts regelmatig naar het toilet. Deze ervaring ‘traint’ je kinderen om op latere leeftijd minder snel wakker te worden van plotse geluiden. Fijn om te weten dat jouw kind in een druk studentenhuis nog aan zijn of haar nachtrust toekomt.

Ook zorgt het voor een zeker comfort. Kinderen die ‘s nachts wakker worden, hebben nood aan geruststelling. De ademhaling van zijn of haar broertje, bijvoorbeeld, voldoet vaak. En het scheelt jou een retourtje naar de kinderkamer als er weer ‘een monster onder het bed zit’.

Je kinderen krijgen een hechtere band

Samen lachen, brullen, spelen én praten. Ze halen samen kattenkwaad en voeren snode plannen uit. De herkenbare ‘weet jij nog waar we de schoenen van mama hebben verstopt’? Een kamer delen brengt je kinderen nader tot elkaar. Ze worden de beste speelmaatjes, en het laat hen toe om meer diepgaande conversaties te voeren.

Toch maar even nadenken voor je dat gepraat en gegiechel ‘s avonds verstoort. Je kunt er iets van zeggen, of juist een oogje dichtknijpen.

Bron: Purewow. Beeld: Getty Images

Lees ook:

Partner Content