9x super, die kokosolie

9x super, die kokosolie

Geef jij ook soms te veel geld uit aan huishoudproducten? Probeer dan eens kokosolie; iedereen is weg van het gezonde goedje. Hier zijn enkele redenen waarom kokosolie niet mag ontbreken in jouw dagelijkse routine.

 

Kokosolie is een vet dat je bij ons meestal in gestolde vorm vindt. Voor sommige toepassingen smelt je het beter omdat het dan gebruiksvriendelijker is.

  1. Gezond koken. Gebruik in plaats van boter of olijfolie eens kokosolie om te bakken, braden en wokken. Dat is veel gezonder, want de vetten in kokosolie worden meteen omgezet in energie. Bovendien is het ook beter voor je cholesterol. En je proeft er weinig of niets van, tenzij je het in een dikke laag op je boterham smeert.
  2. Vlekken verwijderen. Een vlek? Wrijf er wat kokosolie in om het vuil los te maken. Strooi er wat bakpoeder over om de kokosolie nog effectiever te maken. Was nu alles in de wasmachine of met de hand.
  3. Glans aanbrengen. Behandel je je houten meubels altijd met boenwas uit grootmoeders tijd? Gebruik dan eens een beetje kokosolie. Verwijder eerst het stof, doe dan wat kokosolie op een doekje en wrijf het met cirkelvormige bewegingen in. Voeg een paar druppels citroensap toe voor een zalige geur in huis.
  4. Schoenen poetsen. Wrijf gewoon wat kokosolie over je schoenen voor een mooie glans. Ook handtassen en riemen zien er zo goed als nieuw uit na een verwenbeurt met het goedje.
  5. Insecten wegjagen. Meng wat kokosolie met een paar druppels pepermuntolie (drogist), smeer je lichaam ermee in en de lastige beestjes zullen je met rust laten. Mooi meegenomen: het mengseltje helpt ook tegen jeuk.
  6. Stickers verwijderen. Een lastige sticker die je er maar niet af krijgt? Smeer in met een laag kokosolie en laat een minuutje inwerken. Pak nu een handdoek en ‘scrub’ de restjes er zo af.
  7. Natuurlijk schoonmaken. Een doekje gedrenkt in kokosolie maakt de douche net zo schoon als een chemisch middeltje.
  8. Scharnieren of ritsen smeren. Ze zijn zo weer soepel met een likje kokosolie.
  9. Je benen verzachten na het scheren? Neem een beetje kokosolie en smeer je benen ermee in. Irritatie verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Koop kokosolie altijd in een glazen pot: plastic heeft een slechte invloed op de kwaliteit. Ga liefst voor biologisch geteelde en extra vierge kokosolie, dat zijn de meest pure vormen. Vermijd de zogenoemde ‘geurloze’ kokosolie. Soms verwijdert de fabrikant de geur omdat niet iedereen er fan van is, maar samen met de geur verdwijnen ook de goede ingrediënten.

Kokosolie is te koop in bijna elk grootwarenhuis en in biologische winkels. Sommige winkels verkopen kokosolie onder de term ‘kokosboter’. Dit is de gestolde variant.

Gastredacteur: Lara Laporte 

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)