Braaf hondje, braaf…

Door De Redactie

Het koudzweet breekt je uit: een hond komt wild schuimbekkend op je afgerend. Of gewoon op je afgerend. Geen boom om te beklimmen of huis om in te schuilen? Wij geven je raad.

Allereerst, er is een verschil tussen een nieuwsgierige en een agressieve hond. Nieuwsgierige honden komen naar je toegerend omdat ze willen spelen. Agressieve honden daarentegen willen je aanvallen. Hoe onderscheid je de twee?

Nieuwsgierig: afwimpelen!

Als je tijdens het fietsen of joggen een hond achter je aan krijgt, is het waarschijnlijk gewoon een speels dier. Je wimpelt het af door te stoppen met lopen of fietsen en kordaat te zeggen dat het moet opkrassen. De hond zal in de meeste gevallen ook gewoon stoppen en er niet veel meer aan vinden. De jacht is beter dan de vangst, zoals ze zeggen.

Agressief: niet uitdagen

Je herkent een agressieve hond aan zijn vastberadendheid. Als zijn kop niet hoog of laag maar strak op jou is gericht, is hij niet zomaar aan het spelen. Ook aan de loopstijl kan je veel afleiden. Een huppelende hond is een speelse hond, maar bij een stabiele, vastberaden loop moet je opletten. De belangrijkste tips:

  • Kalm blijven. Een hond ruikt je angst. Probeer je hartslag dus onder controle te krijgen.
  • Niet lachen. Ontblote tanden betekenen voor een hond zoveel als 'klaar voor het gevecht'.
  • Kijk hem niet recht in de ogen. Je moet het dier wel steeds in je vizier hebben, maar recht in de ogen kijken ziet de hond als uitdagend.
  • Loop niet weg. Een agressieve hond ziet dat als zwakte. Bovendien haalt het dier je toch met gemak in.
  • Gebruik je paraplu als je er één bij hebt. Niet om het dier te slaan, maar om als scherm tussen de hond en jou te gebruiken. De hond zal verward zijn en zich richten op de paraplu.
  • Wat als het dier toch aanvalt? Bescherm zo goed mogelijk je gezicht, borst en keel. Daar is je huid het minst dik en dus het meest kwetsbaar. Als je kan, pak het dier bij zijn achterpoten en hou het zo omhoog.

Partner Content