Firefighters turntable ladder at house fire; Shutterstock ID 124539967; Projectnummer: Libelle online; Uitgave: Artikel: wat bij woningbrand?; Traffic: Rani; Anders: Thuis

Brand in huis? Zo voorkom je het!

Door Rani Merckx


Je hele hebben en houden in vlammen zien opgaan. Het is een ware nachtmerrie. In de eerste 7 maanden van 2017 lieten maar liefst 32 mensen het leven in een woningbrand. Een groter aantal slachtoffers dan in onze buurlanden. Om dit getal terug te dringen, starten Vlaamse brandweerzones met een grote preventiecampagne. 

Wist je dat in 70 procent van de huizen waar een rookmelder hangt maar 45 procent ook daadwerkelijk werkt? Dit terwijl rookmelders je leven kunnen redden… Vlaamse brandweerzones pakken daarom uit met een grote preventiecampagne, “want het is genoeg geweest, het aantal doden moet dringend naar beneden”, klinkt het.

7 TIPS DIE JE NIET LATEN STIKKEN

 1. Hang in zoveel mogelijk ruimtes rookmelders op. Behalve in de badkamer, keuken of in de garage. Daar zouden de rookmelders te vaak afgaan door waterdamp of condens tijdens het koken. Rookmelders voorkomen geen brand, maar geven je genoeg tijd om de benen te nemen.
 2. Let op met elektrische toestellen. We hebben er meer in vergelijking met vroeger, en we zijn er niet altijd voorzichtig mee. Je gsm of de batterij van je elektrische fiets opladen, of nog snel de droogtrommel vullen: je doet het beter overdag. Te veel mensen laden hun toestellen op onbewaakte plaatsen op. Steek enkel je hoogstnoodzakelijke toestellen in, en het liefst dichtbij rookmelders.
 3. Wees voorzichtig met sigaretten. Zie erop toe dat de peuken volledig zijn gedoofd.
 4. Blaas alle kaarsen uit voor je de kamer verlaat.
 5. Blijf tijdens het koken in de keuken. Een onbeheerd vuurtje heeft maar een paar seconden nodig om uit te monden in een vuurzee. Frituren bijvoorbeeld is het meest riskant.
 6. Gebruik directe stopcontacten. Verlengsnoeren of stekkerdozen kunnen overbelast raken als je te veel elektriciteit aansluit.
 7. Maak de schoorsteen regelmatig schoon. Creosoot, een olieachtige substantie die ophoopt als je de haard aansteekt, is de belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden.

WAT ALS ER TOCH BRAND UITBREEKT?

“Maak op voorhand afspraken: wie haalt de kinderen uit bed, en welke route neem je naar buiten”, vertelt preventie-adviseur Tim Renders van de Leuvense brandweer. En zorg dat je onderweg geen obstakels tegenkomt. “Het klinkt heel dom, maar veel mensen zetten op de trap een mand met propere was, om mee naar boven te nemen. Maar bij brand kan die mand je vluchtroute belemmeren.”

Verder kunnen ook deze tips je leven redden:

 • Zorg ervoor dat de sleutel op of in de buurt van je voordeur blijft.
 • Neem de vluchtweg zoals afgesproken.
 • Bel niet eerst naar de brandweer, maar bel zodra iedereen veilig buiten is.
 • Probeer de brand op te sluiten. Raak je niet naar buiten? Sluit dan zoveel mogelijk deuren tussen jou en de brand.
 • Open geen ramen. Zuurstof wakkert de brand alleen maar aan.
 • Blijf weg uit de rook. Twee happen giftige rook volstaan om je bewustzijn te verliezen.
 • Keer niet terug om iets te halen.
 • Spring alleen als het niet anders kan.


 

Bron: deredactie.be en VTM nieuws. Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Partner Content