Daarom ligt jouw tuin vol met eikels

Door De Redactie

Liggen jouw tuin en terras ook vol met eikels? Dan ben je niet alleen. De eiken hangen dit jaar zo vol, dat de takken doorbuigen en zelfs breken onder het gewicht. Waarom, dat weet niemand, maar er waren er de laatste 25 jaar nog nooit zoveel. 

Nog nooit eerder voorgekomen

Niet alleen de eikels vallen in grote hoeveelheden maar ook de beukennootjes. Normaal gezien heb je bij een beuk het ene jaar nootjes, het jaar erop blijft hij leeg. Dit is al het derde jaar zonder pauze waarin de bomen volhangen, iets dat sinds 1990 nog nooit gebeurd is.

En mijn tuin dan?

Als je regelmatig je gras maait hebben de eikelscheuten geen kans om uit te groeien tot een boom. Staat er een eik in je tuin of die van de buren, dan hark je best af en toe de eikels bij elkaar. Nadien gooi je ze op de composthoop, zo verzamelen de  vogels en eekhoorns gemakkelijk hun wintervoorraad.

Krachtvoer

Wij vinden de eikels en beukennootjes misschien vervelend, maar voor de dieren is het feest. Voor zwijnen, herten, eksters en eekhoorns is het echt krachtvoer. Dankzij de dieren zullen er ook meer nieuwe bomen zijn. Gegarandeerd vergeten ze één van de verstopplekken van hun wintervoorraad. Op die plaatsen groeit er dan later een mooie nieuwe eik of beuk. 

Partner Content