Earthworm on green leaf.; Shutterstock ID 142988140

De regenworm verdrinkt onder aanhoudende regen

Door De Redactie

Wie de laatste dagen met zijn handen in de grond gezeten heeft, is de regenworm -hopelijk- meermaals tegengekomen. Maar wat spookt hij daar allemaal uit in jouw grond?

In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, houden regenwormen niet van veel regen. Erger nog, ze liggen massaal te sterven op de verzopen Vlaamse velden.

Aangezien regenwormen ademen via hun huid en hun ondergrondse gangen vol water gelopen zijn, is er te weinig zuurstof. Daarom komen ze naar de oppervlakte gekropen waar ze heel zwak zijn. Ze vormen het perfecte prooi voor andere dieren. Soms slagen ze er ook niet in om terug de bodem in te kruipen, als ze op een verharde oppervlakte of een te compacte akker stuiten.

Een spijtige zaak want wormen zijn onze beste vrienden in de moestuin en wel hierom:

De absolute nummer één

Deze glibberige diertjes zijn echte werkers in de moestuin. Ze besparen ons spit- en ploegwerk en zorgen ervoor dat er voldoende voedingsstoffen in de grond terecht komen.

Hoe gaan ze te werk?

Regenwormen graven tunnels, waardoor de grond goed mengt en er voldoende zuurstof in de bodem komt. Ze zorgen er dus voor dat de grond luchtig wordt. Ook de zuurtegraad en het vochtgehalte worden door hun grote ijver op peil gehouden.

Verder zetten deze vlijtige beestjes plantenafval om in voedzame humus. Het is haast niet te geloven hoeveel voedingsstoffen deze dieren met zich mee brengen.
In een wormenhoopje zit vijf keer meer stikstof, zeven keer meer fosfaat, drie keer meer magnesium, elf keer meer kalium, en twee keer meer calcium dan in gewone grond. Eigenlijk zijn regenwormen je ideale compostproducenten.  Wedden dat je vanaf nu een klein vreugdedansje maakt bij het aanschouwen van dit kleine wroetertje?

Met hoeveel zijn ze?

Regenwormen zijn met veel. In een gezonde bodem zitten er zo’n 400 per vierkante meter. Dit aantal loopt zelfs nog op in de moestuin. Dat je er dus af en toe eentje tegenkomt, hoeft niet te verbazen.
Gelukkig maar, want de regenworm blijkt onmisbaar in een gezonde moestuin.

Partner Content