Getty Images

DIY-idee: betonnen bloempot met kleurrijke accenten

Door Sara Dekens

Ben je ook een liefhebber van veel planten in huis? Dan steek je vast veel tijd in het uitzoeken van een geschikte pot voor elke plant. Maar waarom ga je niet zelf aan de slag en maak je je eigen betonnen bloempot? 

Wat heb je nodig voor je betonnen bloempot?

 • Betonmix
 • Mixspatel of roerstaafje
 • 2 maten plastic potjes als mal (de grootte kies je zelf)
 • Water
 • Schuurpapier
 • Emmer of pot om het beton in te mixen
 • Afplaktape
 • Spuitbusverf in de gewenste kleur
 • Veiligheidsmateriaal: werkhandschoenen, veiligheidsbril en een mondmasker (tegen het stof)

Hoe ga je te werk?

Het grove werk

 1. Om te beginnen hou je het kleinste plastic potje in het grote, op de hoogte dat je ‘t straks wilt plaatsen. Teken aan de binnenzijde van de grote pot af waar de onderkant van het kleinste potje moet komen.
 2. Hierna ga je de betonmix maken. Volg nauwgezet de instructies op de verpakking.
 3. Wrijf de binnenkant van de grote pot en de buitenkant van het kleine potje in met olie, of spruit ze in met bakspray. Zo kun je de potjes achteraf makkelijk loskrijgen van het beton.
 4. Vul de grote pot met de betonmix tot aan het aangeduide randje. Plaats nu het kleinste potje erin en vul de zijkanten met betonmix tot de gewenste hoogte.
 5. Kleef het binnenste potje vast of leg er iets zwaars in om het op z’n plaats te houden. Schud de pot zachtjes heen en weer om eventuele luchtbubbels uit je beton te krijgen en de bovenkant te egaliseren.
 6. Laat het beton minstens een nacht drogen.
 7. Haal voorzichtig het binnenste potje eruit. Lukt het niet? Dan kun je het plastic potje stuk knippen. Nadien doe je hetzelfde met je buitenste potje. Daar is je eerste betonnen pot. Het is verleidelijk om meteen aan de afwerking te beginnen, maar het is belangrijk om de pot eerst 24 uur goed te laten uitharden.

De afwerking van je betonnen bloempot

 1. Schuur de bovenkant mooi glad met schuurpapier.
 2. Gebruik nu de afplaktape om geometrische vormen te maken die jij wilt. Maak bijvoorbeeld een strakke driehoek onderaan, of plak het midden van je bloempotje dicht met tape zodat de boven- en onderkant nog vrij is.
 3. Spuit nu voorzichtig met de spuitbusverf op het gedeelte dat jij in die kleur wilt. Hier kun je je verbeelding helemaal de vrije loop laten. Oefening baart kunst, dus laat je zeker niet ontmoedigen als het niet meteen is zoals je had gehoopt.
 4. Laat de verf drogen, en verwijder na een paar uur (afhankelijk van de verf) de tape.

Klaar! Kies nu een mooie plant uit om in je nieuwe bloempot te plaatsen.

Enkele mooie voorbeelden:

Bron: www.diyinpdx.com

Meer leuke doe-het-zelf-projecten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content