En de winnaar is… Ljubljana!

Door De Redactie

De Sloveense hoofdstad Ljubljana ontvangt de prijs ‘Europese Groene Hoofdstad 2016’, en dat is uiteraard niet voor niets.

In de voorbije jaren heeft Ljubljana een heuse metamorfose ondergaan, en de vernieuwing op het vlak van urbanisatie is nog lang niet ten einde. Het plan Vision 2025 om de stad groener en duurzamer te maken, was en is daarbij de leidraad.

In de eerste plaats is er rond mobiliteit gewerkt, en dat werpt duidelijk vruchten af. Op de straten en pleinen in het centrum is niet langer de auto koning, maar wel voetgangers en fietsers. Elektrische busjes verzorgen gratis verplaatsingen in de voetgangerszone en het fietsdeelsysteem BicikeLJ is met een jaarlijks gebruik van 1,6 miljoen keer een enorm succes. Dat betekent een aanzienlijke daling van de CO2-uitstoot en dus schonere lucht. Lucht die nog verder gezuiverd wordt door de aanleg van nieuwe groene zones. Ongeveer 75% van de oppervlakte van Ljubljana is nu groen! Als je weet dat een groene omgeving zorgt voor minder stress, meer rust en een beter humeur bij de mens, dan kan het niet anders of Ljubljana is een aangename, gezellige stad, in de eerste plaats voor de bewoners, maar zeker ook voor de bezoekers.

Meer weten over Slovenië en de hoofdstad Ljubljana? Kijk op http://www.visitljubljana.com en http://www.slovenia.info.

Welke steden eerder al deze prijs in de wacht sleepten en wat dat precies inhoudt, vind je op http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital

 

Partner Content