Woman Watering Houseplants --- Image by © moodboard/Corbis

Deze giftige kamerplanten hou je beter uit de buurt van kinderen

Vrij veel kamerplanten zijn giftig. We leren onze kinderen dan ook om ze niet in hun mond te steken. En hoewel het je niet mag beletten om leuke plantjes in huis te halen, zetten we sommige exemplaren maar beter buiten handbereik. Een ongeluk is gauw gebeurd!

Deze kamerplanten hou je bij voorkeur buiten het bereik van kinderen (en liefst ook huisdieren). Deze opsomming is uiteraard niet compleet. Een uitgebreide lijst van giftige kamerplanten kun je op het antigifcentrum raadplegen.

December 1991, St. John, US Virgin Islands --- Pink oleander flowers on Saint John. --- Image by © Bob Krist/Corbis

Oleander. Dit mediterraans plantje bestaat in verschillende kleuren en is een heel toffe potplant die je vaak terugvindt op terrassen. Helaas is ze ook uiterst giftig. Wie er per vergissing van proeft, kan acute ademhalingsproblemen, stuipen en hartritmestoornissen krijgen.

20 Mar 2013, Tenerife, Spain --- THE JARDIN DE ACLIMATACION DE LA OROTAVA, TENERIFE, CANARY ISLANDS: FLOWERS OF EUPHORBIA MILII FROM MADAGASKAR --- Image by © Clive Nichols/Clive Nichols/Corbis

Christusdoorn. Dit braaf ogend vetplantje is een echte gifbom. Zelfs bij aanraking kunnen symptomen van misselijkheid de kop op steken. Bij inname zorgt het voor een ontsteking van mond – en slijmvliezen of abcessen.

Begonia / (Begonia hybride) --- Image by © Geduldig/Corbis

Begonia. Het sap van deze typische Vlaamse schone is iets waarvan je moet opletten. Het irriteert de huid en slijmvliezen, is vochtafdrijvend en zorgt voor braakneigingen.

23 Nov 2012 --- SUMMERFIELD NURSERIES, KENT: POINSETTIA 'CORTEZ RED' IN CONTAINER - EUPHORBIA PULCHERRIMA, CHRISTMAS --- Image by © Clive Nichols/Clive Nichols/Corbis

Kerstdoorn. Van dit gezellig kerstplantje is het algemeen bekend dat het giftig is. Naast braakneigingen en misselijkheid kan het ook ons zenuwstelsel aantasten en voor nierbeschadiging zorgen.

Araceae --- Image by © Paul Starosta/Corbis

Aronskelk. Hoe sierlijk deze lelie er ook uitziet, deze plant is heel gevaarlijk voor kinderen. De besjes kunnen dodelijk zijn wanneer ze worden ingeslikt. Het sap zorgt voor hevige buikloop, krampen en slijmvliesontstekingen.

Dumb cane plant --- Image by © TONY MOOW/amanaimages/Corbis

Dief-van-Bagdad. Met een naam al even mysterieus als de symptomen vormt deze plant een echt gevaar voor kinderen. Wanneer ze hiervan proeven, steken slikmoeilijkheden de kop op. Er wordt overtollig speeksel aangemaakt.

Still life of a Potted Philodendron --- Image by © Radius Images/Corbis

Philodendron. Bij aanraking en inname van het sap kan je vergelijkende symptomen vertonen als bij de Dief-van-Bagdad plant. Heel belangrijk is dat je je kind niet mag laten braken wanneer het van deze plant heeft gegeten. Dit kan voor nog meer irritaties zorgen.

Chili pepper plant --- Image by © Sprint/Corbis

Sierpeper. Deze plant is gevaarlijk omdat ze er smakelijk uitziet waardoor kinderen sneller naar de vruchten grijpen. De pepers zijn absoluut niet eetbaar want ze zorgen voor braakneigingen en huidirritaties. De vruchten tasten de slijmvliezen aan.

Bron: antigifcentrum.com, Plantentuin Meise. Beeld: Corbis

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content