Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
A young friendly family of four cuddling their pet; Shutterstock ID 196619114

Hoe kies ik de juiste hond voor mijn gezin?

"Mama en papa, mag ik een hondje?" Als je kind smeekt om een hond te kopen, wat dan? Het is belangrijk je eerst voldoende te informeren. Hondengedragsdeskundige Hilde Quisquater geeft ons goede raad over de perfecte hond voor je gezin.

Een hond kiezen voor je gezin is geen makkelijke opgave. Er gaan vaak veel discussies aan vooraf: staat ieder gezinslid erachter? En misschien wel de belangrijkste vraag: welk ras is het meest geschikt?

Experte Hilde Quisquater heeft al haar hele leven ervaring met honden. Zowel honden met als zonder gedragsproblemen. Zij weet dus als geen ander hoe je met de dieren moet omgaan.

In dit filmpje geeft ze een extra woordje uitleg

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nog eventjes op een rijtje:

  • Koop nooit een hond enkel om je kind te plezieren, maar voor je hele gezin. Zeker de moeder des huizes gaat best akkoord, want in de praktijk blijkt dat zij uiteindelijk het vaakst voor de hond zal zorgen.
  • Niet de plaats, maar de tijd die je hebt voor een hond primeert op alles. Veel mensen denken dat je een groot huis en een tuin moet hebben, maar dat is niet noodzakelijk. Zo lang er maar figuurlijk plaats in je leven is en genoeg tijd om te gaan wandelen en om met je hond bezig te zijn. Al moet je natuurlijk ook geen gigantische hond in een piepklein huisje stoppen.
  • Rassen als de labrador en golden retriever worden vaak als kindvriendelijk gezien, maar toch zijn er gevallen van kinderen die door deze rassen gebeten worden. Dit komt doordat mensen ervan uitgaan dat de rassen kindvriendelijk zijn en ze daardoor geen opvoeding nodig hebben. Dit is natuurlijk onzin.
  • Wanneer je een puppy wil aanschaffen, neem dan best iemand mee die er wat van kent en ga liefst ook meerdere keren observeren. Komt hij naar je toe, maar blijft hij wel rustig? Dan heb je een sociaal, maar niet té opgewonden hondje.

Meer weten? Op de website van Hilde vind je nog een heleboel informatie.

Lees meer: