Hoe vertel ik mijn kind dat papa en mama uit elkaar gaan?

Hoe vertel ik mijn kind dat papa en mama uit elkaar gaan?

Het juiste moment

Ieder kind ervaart dit anders, dus het moment wanneer je dit gesprek houdt, is heel belangrijk. Overleg samen met je partner wie wat zal zeggen. Dit voorkomt spanningen. Respecteer de reacties van je kind. Dit nieuws komt hard aan, dus denk even niet aan je eigen gevoelens.

Wat vertel je?

Hou het simpel en niet te lang. Je kind moet anders te veel informatie verwerken. Vertel alles in een paar minuten. Wat daarna verteld wordt, wordt waarschijnlijk niet gehoord of begrepen.

  • Zeg dat het niet de schuld van je kind is.
  • Vertel dat jullie dit samen besloten hebben.
  • Zeg dat je nog steeds van je kind houdt.
  • Geef kort de gevolgen van jullie beslissing.
  • Praat niet slecht over je partner tegen je kind.
  • Vraag wat je kind ervan vindt.
  • Blijf rustig en steun je kind.

Help

Je kind is tijdelijk zijn vertrouwen en veiligheid kwijt. Het vertrouwde nest is weg. Je kind voelt alleen gelaten. Hou dus rekening met de gevoelens van je kind. Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren. Ze kunnen huilen, schreeuwen, boos worden of geschokt zijn. Het is als ouder pijnlijk om te zien dat je kind het ontzettend moeilijk heeft, maar hou je vast aan de gedachte dat het een normale reactie is.

De ideale leeftijd om uit elkaar te gaan bestaat niet! Pubers en adolescenten kunnen dit beter begrijpen, maar kunnen evengoed heel veel onbegrip tonen. Er is nooit een goed moment om te scheiden. Stel je kind dus niet bloot aan het conflict.

Co-ouderschap

Vroeger gingen de kinderen naar de mama. Maar een kind heeft ook zijn papa nodig. Dus co-ouderschap is een heel goede oplossing. Natuurlijk is het nadeel dat je elke keer moet verhuizen. Jonge kinderen zijn altijd in paniek omdat ze hun veilige omgeving steeds moeten verlaten. Een huis delen is dan misschien de oplossing. Je kind blijft in dezelfde omgeving opgroeien, maar de ouders verhuizen enkel.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)