Huismus aan de top

Door De Redactie

Tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt, met de erbij horende tuinvogeltelling, kwam de huismus weer als winnaar uit de bus.

Ruim 13 000 mensen hebben het afgelopen weekend de vogels in hun tuin geteld. En hoewel de resultaten nog niet allemaal verwerkt zijn, wordt na 308.456 getelde vogels toch wel duidelijk dat de huismus voor het derde jaar op rij op nummer 1 staat. De rest van de top 3 blijft trouwens ook dezelfde als vorig jaar, met de koolmees op 2 en de vink op 3.  Alleen werd het verschil tussen koolmees en vink heel wat groter. Dat is te wijten aan de zachte winter die we tot vorige week hadden; vinken vonden nog voldoende voedsel in het open veld, en bleven dus weg uit de tuinen. Terwijl pimpel- en staartmezen door de plotse vrieskou maar wat graag vetbollen en pindasnoeren in de tuinen kwamen zoeken.

Er werden dit jaar gemiddeld 32 vogels per tuin geteld, een lichte daling tegenover vorig jaar, toen de telling er nog 36 opleverde. De merel blijft de best verspreide tuinvogel: in 91% van de getelde tuinen, werd hij gespot.

De volledige top 10 ziet er (voorlopig) zo uit (plaats van vorig jaar tussen haakjes):

  1. Huismus (1)
  2. Koolmees (2)
  3. Vink (3)
  4. Merel (4)
  5. Pimpelmees (8)
  6. Kauw (5)
  7. Turkse tortel (7)
  8. Houtduif (6)
  9. Ekster (9)
  10. Spreeuw (10)

Niet vergeten: blijf de tuinvogels voeren. Hoe je dat doet lees je hier: zo voeder je vogels!

Partner Content