Nieuwe kraan?

Door De Redactie

Een nieuwe keukenkraan installeren is verrassend makkelijk. Wacht niet eindeloos op de loodgieter, doe dit meteen zelf!

Dit heb je nodig:

  • Nieuwe keukenkraan
  • 2 elleboogklemkoppelingen met diameter 10, 12 of 15 mm (afhankelijk van de dikte van de waterleidingsbuis)
  • steeksleutel (passend voor de koppeling) of Engelse sleutel
  • eventueel ijzerzaagje
  • eventueel een dopsleutel
  • oude handdoek

Voor je begint

  • Zet de kraan even volledig open omde leidingen goed te spoelen en alle onzuiverheden te verwijderen.Doe dit ook nadat u de nieuwekraan hebt gemonteerd.
  • Draai dan de hoofdkraan dicht, encontroleer dit door de kraan die u wilt vervangen nog even open te draaien. Laat ze volledig leeglopen voor u ze dichtdraait.

 

Stap 1

Draai met de steek- of engelse sleutel de koppelingen los, zodat de buizen van de oude kraan loskomen van de koperen buizen van de waterleiding. doe dit zowel voor de koud- als voor de warmwateraansluiting. Let op: als u de hoofdkraan niet hebt dichtgedraaid, dan hebt u nú een probleem!

Stap 2

Maak de oude kraan los door langs onderen (in de kast) de aansluitmoer los te draaien. Trek de kraan vervolgens voorzichtig door de opening.

Stap 3

Als de knelring van de oude snelkoppeling niet beschadigd is, kunt u hem opnieuw gebruiken. Anders moet u het stukje buis waar de knelring op zit, afzagen met het ijzerzaagje. doe dit vlak achter de knelring, om de waterleidingsbuis zo lang mogelijk te
houden. Vervolgens plaatst u een nieuwe knelring en moer op de buis en monteert u de nieuwe elleboog koppeling met behulp van de steeksleutel. Extra tip: In plaats van een eenvoudige elleboogkoppeling kunt u ook een kleine stopkraan gebruiken. dit tussenstuk verbindt de waterleidingsbuis die uit de muur komt met de toevoerslang van de kraan, maar heeft ook een hendeltje waarmee u snel de watertoevoer naar de kraan kunt dichtdraaien.

Stap 4

Plaats de nieuwe kraan met de rubberen o-ring in de opening van het aanrecht.
Let op: Afhankelijk van de kraan die u gekozen hebt, zullen de toevoerslangen wel of niet
aan de kraan vastzitten. Zoniet, dan zult u die apart moeten kopen en eerst aan de kraan monteren.

Stap 5

Zet de nieuwe kraan onderaan vast tegen het werkblad. Vergeet niet de afdichtring mee te
plaatsen (om lekken te vermijden) en zet de kraan met een (bijgeleverde) moer vast.

Stap 6

Monteer nu de toevoerslangen (meestal ook met een snelkoppeling) aan de elleboogkoppeling. Let erop dat de soepele slangen hierbij niet geknikt of gedraaid
worden.

Stap 7

Als het beweegbare deel van de kraan (de uitloop) los van het al gemonteerde stuk in de verpakking zit, moet u hem nu zelf monteren. Plaats zeker de aanslagring tussen uitloop en body om het zwenkbereik in te stellen. Als u deze ring vergeet, zal de kraan 360° – dus helemaal in de rondte – kunnen draaien, wat erg onpraktisch is… Check dit even voor u de kraan helemaal vastzet.

Stap 8

Zet nu met de meegeleverde borgklip of schroef de uitloop goed vast op de body. Zo voorkomt u dat de uitloop van de kraan springt als er waterdruk op komt te staan.

Stap 9

Zet de hoofdkraan weer open en controleer alle aansluitingen van de nieuwe kraan op lek kages. 

Klein lexicon van werksleutels

• Steeksleutel: een platte sleutel met aan beide uiteinden een opening (meestal van verschillende grootte) om bouten en moeren mee vast of los te draaien. Bestaat in verschillende maten.
• Engelse sleutel: moersleutel die voor dezelfde toepassingen gebruikt wordt als de steeksleutel, maar waarvan de openingbreedte verstelbaar is.
• Dopsleutel of ratelsleutel: sleutel met verschillende accessoires, waarmee je makkelijk
en snel (zonder de sleutel steeds te moeten verplaatsen) bouten kunt aandraaien.
EXTRA TIP: Gebruik zeker nooit getande sleutels om uw kraan te vervangen, hiermee kunt u de nieuwe kraan beschadigen. Ook de Engelse sleutel is wat dat betreft niet zo ’veilig’ voor uw kraan als de gewone steeksleutel.

 

 

 

 

 

 

 

Partner Content