Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nieuwe kraan?

Door De Redactie

Een nieuwe keukenkraan installeren is verrassend makkelijk. Wacht niet eindeloos op de loodgieter, doe dit meteen zelf!

Dit heb je nodig:

  • Nieuwe keukenkraan
  • 2 elleboogklemkoppelingen met diameter 10, 12 of 15 mm (afhankelijk van de dikte van de waterleidingsbuis)
  • steeksleutel (passend voor de koppeling) of Engelse sleutel
  • eventueel ijzerzaagje
  • eventueel een dopsleutel
  • oude handdoek

Voor je begint

  • Zet de kraan even volledig open omde leidingen goed te spoelen en alle onzuiverheden te verwijderen.Doe dit ook nadat u de nieuwekraan hebt gemonteerd.
  • Draai dan de hoofdkraan dicht, encontroleer dit door de kraan die u wilt vervangen nog even open te draaien. Laat ze volledig leeglopen voor u ze dichtdraait.

 

Stap 1

Draai met de steek- of engelse sleutel de koppelingen los, zodat de buizen van de oude kraan loskomen van de koperen buizen van de waterleiding. doe dit zowel voor de koud- als voor de warmwateraansluiting. Let op: als u de hoofdkraan niet hebt dichtgedraaid, dan hebt u nú een probleem!

Stap 2

Maak de oude kraan los door langs onderen (in de kast) de aansluitmoer los te draaien. Trek de kraan vervolgens voorzichtig door de opening.

Stap 3

Als de knelring van de oude snelkoppeling niet beschadigd is, kunt u hem opnieuw gebruiken. Anders moet u het stukje buis waar de knelring op zit, afzagen met het ijzerzaagje. doe dit vlak achter de knelring, om de waterleidingsbuis zo lang mogelijk te
houden. Vervolgens plaatst u een nieuwe knelring en moer op de buis en monteert u de nieuwe elleboog koppeling met behulp van de steeksleutel. Extra tip: In plaats van een eenvoudige elleboogkoppeling kunt u ook een kleine stopkraan gebruiken. dit tussenstuk verbindt de waterleidingsbuis die uit de muur komt met de toevoerslang van de kraan, maar heeft ook een hendeltje waarmee u snel de watertoevoer naar de kraan kunt dichtdraaien.

Stap 4

Plaats de nieuwe kraan met de rubberen o-ring in de opening van het aanrecht.
Let op: Afhankelijk van de kraan die u gekozen hebt, zullen de toevoerslangen wel of niet
aan de kraan vastzitten. Zoniet, dan zult u die apart moeten kopen en eerst aan de kraan monteren.

Stap 5

Zet de nieuwe kraan onderaan vast tegen het werkblad. Vergeet niet de afdichtring mee te
plaatsen (om lekken te vermijden) en zet de kraan met een (bijgeleverde) moer vast.

Stap 6

Monteer nu de toevoerslangen (meestal ook met een snelkoppeling) aan de elleboogkoppeling. Let erop dat de soepele slangen hierbij niet geknikt of gedraaid
worden.

Stap 7

Als het beweegbare deel van de kraan (de uitloop) los van het al gemonteerde stuk in de verpakking zit, moet u hem nu zelf monteren. Plaats zeker de aanslagring tussen uitloop en body om het zwenkbereik in te stellen. Als u deze ring vergeet, zal de kraan 360° – dus helemaal in de rondte – kunnen draaien, wat erg onpraktisch is… Check dit even voor u de kraan helemaal vastzet.

Stap 8

Zet nu met de meegeleverde borgklip of schroef de uitloop goed vast op de body. Zo voorkomt u dat de uitloop van de kraan springt als er waterdruk op komt te staan.

Stap 9

Zet de hoofdkraan weer open en controleer alle aansluitingen van de nieuwe kraan op lek kages. 

Klein lexicon van werksleutels

• Steeksleutel: een platte sleutel met aan beide uiteinden een opening (meestal van verschillende grootte) om bouten en moeren mee vast of los te draaien. Bestaat in verschillende maten.
• Engelse sleutel: moersleutel die voor dezelfde toepassingen gebruikt wordt als de steeksleutel, maar waarvan de openingbreedte verstelbaar is.
• Dopsleutel of ratelsleutel: sleutel met verschillende accessoires, waarmee je makkelijk
en snel (zonder de sleutel steeds te moeten verplaatsen) bouten kunt aandraaien.
EXTRA TIP: Gebruik zeker nooit getande sleutels om uw kraan te vervangen, hiermee kunt u de nieuwe kraan beschadigen. Ook de Engelse sleutel is wat dat betreft niet zo ’veilig’ voor uw kraan als de gewone steeksleutel.

 

 

 

 

 

 

 

Partner Content