Getty Images

Textielverf: verleng het leven van je textiel

Door Sara Dekens

Zien je kussentjes en lievelingsdekentjes er niet meer fris of mooi uit, maar zijn ze wel nog in prima staat? Gooi ze niet zomaar in de vuilnisbak, maar geef ze een tweede leven met een nieuw kleurtje. Hoe? Met textielverf!

Waarom textielverf?

We zijn het lang gewoon geweest om decoratie en accessoires nieuw aan te kopen. Denk maar aan kussens, dekentjes, gordijnen, maar ook dekbedovertrekken. Vaak zijn deze dingen niet versleten of stuk, maar ben je er gewoon op uitgekeken of wil je een keertje wat anders. Niets mis met af en toe een nieuwe wind door je interieur te laten waaien, maar dat kan ook met je oude spullen. Het leven van je textiel verleng je makkelijk door het een nieuw kleurtje te geven met textielverf.

Welke stoffen kun je verven met textielverf?

Eenvoudig gezegd kun je stellen dat de meeste natuurlijke stoffen makkelijk te verven zijn met een permanente textielverf in de wasmachine. Denk aan katoen, linnen, jute, canvas, viscose, denim … Wol en zijde kunnen ook gekleurd worden, maar enkel met de hand.

Synthetische stoffen houden de verf niet vast. Het is dus ook opletten geblazen als je te maken hebt met een mix. De natuurlijke stof zal de kleur absorberen, maar het synthetische gedeelte niet. Of het verven lukt, hangt dus af van de verhouding. Zit er bijvoorbeeld 20% polyester in je mix en bestaat de rest uit katoen of een andere natuurlijke stof? Dan zal de kleur doorkomen, maar iets minder intens.

Het resultaat

Het is heel moeilijk te voorspellen wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Alle stoffen zijn namelijk anders en de meeste kleuren bestaan uit verschillende andere kleuren. De ene stof is al vaak gewassen, de andere amper. Aan bepaalde stoffen worden verschillende middelen toegevoegd die water- of vuilafstotend zijn en de kleuren beter fixeren.

Er zijn dus heel wat factoren die een invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Wil je zeker zijn? Dan is de kleur testen op een klein stukje stof de enige mogelijkheid. Vaak kun je een klein stukje uit een zoom knippen.

Kun je stoffen met patronen verven?

Stoffen met een patroon verven kan zeker, maar hou er rekening mee dat de streepjes of bloemetjes ook na het verven zichtbaar zullen zijn.

Inspiratie nodig?

Ben je overtuigd en wil je aan de slag met textielverf? Wat vind je van deze ideetjes?

  • Fris de kleur van je afgeschoten jeans op en straal als nooit tevoren.
  • Zwarte kledij wordt weer écht zwart in plaats van vaal grijs.
  • Geef je woonkamer een make-over door je kussens te verven.
  • Volg de nieuwe trends en verf je sjaal in de kleur die dit jaar hot is.
  • Witte sneakers beu? Geef je oude exemplaren een opvallend kleurtje!

Alles over kleur:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content