De leukste Tsjechische kersttradities: kerstkoekjes, walnootkaarsjes en appels snijden voor geluk

Advertorial

Op 29 november begon de adventsperiode, vier zondagen voor Kerstmis. In Tsjechië is dat het moment om aan de slag te gegaan met de voorbereidingen voor het kerstfeest. Een Tsjechische kerst gaat namelijk gepaard met vele bijzondere tradities en gebruiken. Benieuwd wat ze in Tsjechië met kerst doen en eten?

Kerstballenfabrieken

Wist je dat waarschijnlijk een van jouw glazen kerstballen uit Tsjechië komt? De Tsjechische glasindustrie is één van de grootste en jaarlijks worden er miljoenen ballen gemaakt. In diverse plaatsen, zoals Dvůr Králové en Jičin  in het noorden van Tsjechië zijn kerstballenfabrieken. De met de mond geblazen kerstballen worden het hele jaar door gemaakt. Sommige worden zelfs met de hand beschilderd en zijn een waar kunstwerk.

©Decor by Glassor

Naast deze prachtige kerstballen zijn kerstdecoraties gemaakt van stro of glazen kraaltjes ook populair in Tsjechië. De kleine kraaltjes worden geregen in allerlei vormpjes. Van een kerstman, engel tot sterren. Ook de Tsjechische steden worden volop versierd. Gezellige lichtjes hangen in de straten en de heerlijke geur van gepofte kastanjes, gebakken worstjes en zoet gebak hangt in de lucht. Ieder jaar staat er een prachtig versierde kerstboom op het Oude Stadsplein in Praag. Andere steden waar een gezellige kerstsfeer hangt zijn  Brno, Olomouc en Pilsen. Elke plaats heeft tevens zijn eigen specialiteit. In Olomouc is er de kerstpunch en in Brno de lokale kerstdrank Turbomošt.

De grootste kerstboom van Tsjechië wordt versierd op het Oude Stadsplein in Praag. Elk jaar is er het evenement “Hledá se strom” waarbij er een online verkiezing is en wordt besloten welke boom dé kerstboom mag worden. 

©Olomouc.eu & Libor Svacek

Advent

De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest en in Tsjechië is koekjes bakken daarvan een hele belangrijke. Er wordt gezegd dat een goede huisvrouw meer dan zeven verschillende koekjes bakt. De koekjes worden van te voren gebakken en bewaard in dozen, waardoor ze nog lekkerder worden. Op adventszondag maken tevens veel vrouwen een mooie krans met vier kaarsen. Iedere zondag wordt er een kaars aangestoken en op de laatste zondag voor Kerstmis branden ze alle vier.

Kinderen schrijven in de adventsperiode een brief met daarin de dingen ze graag willen. Deze leggen ze bij de kachel, sturen ze op of geven ze op 5 december aan de engel die de Tsjechische Sinterklaas vergezeld. De cadeautjes worden in Tsjechië niet gegeven door de kerstman, maar door Ježíšek (Jezus). Iedereen heeft een andere voorstelling van hoe Ježíšek eruit ziet. Sommige mensen denken aan een oude man, zoals de kerstman, andere denken aan baby Jezus en weer andere mensen denken het alleen een lichtje is.

Kerstdiner

Het kerstdiner is samen met het gezin en in Tsjechië hebben ze geen keuzestress van wat ze moet maken.  Het traditionele kerstgerecht is zelfgemaakte aardappelsalade en vers gebakken karperschnitzel. De karpers komen uit Zuid-Bohemen rond de stad Třeboň waar ze speciaal voor kerst worden gevangen. Sommige mensen kopen een levende karper en laten deze een paar dagen zwemmen in de badkuip.

Tradities

Bij een Tsjechische kerst horen vele tradities, zoals het doorsnijden van een appel. Als de helft van de appel een ster met vijf punten laat zien dan blijft iedereen gezond en blij het volgende jaar. Is het een ster met minder punten dan is de toekomst minder rooskleurig. Een ander bijgeloof is het laten drijven van een walnootkaarsje. In een walnotendop wordt een kaarsje gezet en deze wordt in een bakje water gelegd en aangestoken. Blijft het kaarsje op de plek dan gebeurt er weinig het volgende jaar, maar drijft het ‘bootje’ naar een ander kaarsje of juist van de rand af dan is er vriendschap, liefde of een verre reis te verwachten.

Vrijgezelle dames hebben ook een eigen traditie: het gooien van een schoen of pantoffel naar de voordeur. Als de punt naar de deur wijst, zal het meisje binnen een jaar trouwen. Ook zouden vrouwen een kus onder een maretak moeten krijgen om het hele jaar gegarandeerd te zijn van liefde.

Benieuwd wat er nog meer te doen en te zien is in Tsjechië? Neem dan hier een kijkje of klik hier voor lekkere Tsjechische recepten.

Tsjechisch kerstkoekjes recept

Eén van de lekkerste koekjes uit Tsjechië is een vanilkové rohlíčky, een half maantje bestrooid met poedersuiker en heerlijk brossig!

©Shutterstock

Ingrediënten:

 • 180 gram zelfrijzend bakmeel
 • 95 gram suiker
 • 1/2 zakje vanillesuiker
 • 2 eidooiers, 150 gram koude boter
 • 95 gram gemalen amandelen
 • 35 gram gezeefde poedersuiker (om te bestuiven)

Bereiding:

 • Oven voorverwarmen op 180 graden.
 • Het bakmeel mengen met suiker, vanillesuiker, eidooiers, boter en gemalen amandelen en een spoedel deeg hiervan kneden.
 • Rol het deeg tot potlooddikte en snijd het in stukjes van 5-6 cm.
 • Maak hiervan maantjes en bak ze in ongeveer 10 minuten goudbruin.
 • Bestuif de warme koekjes met gezeegde poedersuiker.