© Getty Images

Té vochtig in huis? Zo los je het op

Door Sara Dekens

Nu de energieprijzen de pan uitswingen zetten steeds meer mensen de thermostaat één of meerdere graadjes lager en houden ze alle deuren en ramen toe. Toch is het belangrijk om voldoende te ventileren, anders wordt het té vochtig in huis. Dat is niet enkel nadelig voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Zo los je het op.

Tijd voor actie: zo verminder je de luchtvochtigheid

1. Ventileren!

Maak er een gewoonte van om elke dag de ramen even open te zetten. Dankzij de frisse lucht zal je huis een stuk minder vochtig zijn. Zet verschillende ramen of de deur tegelijk open zodat de lucht goed kan circuleren. Ben je aan het koken, heb je net gedoucht of is er veel volk in huis geweest? Dan ventileer je best even extra.

2. Hang de was buiten

De herfst en winter lijken niet de beste seizoenen om de was buiten te laten drogen. Toch doe je dat beter wel als je de luchtvochtigheid in huis wilt verminderen. Hang je de natte was binnen op, dan zal het vocht uit de kleren zich in de woning verspreiden. Heb je geen andere keuze, kies dan voor een plekje bij het open raam of het ventilatierooster.

3. Koop wat meer kamerplanten

Wist je dat planten ideaal zijn om het binnenklimaat te reguleren? Helaas kun je niet zomaar kiezen wat je leuk vindt in het plantencentrum. Bepaalde planten zorgen net voor meer vocht in huis, die laat je dus beter links staan. Gelukkig is klimop, een graslelie of een varensoort wél een goede keuze. Twijfel je? Vraag dan zeker raad in het plantencentrum!

4. Laat het niet té fris worden

Met de hoge rekeningen in het achterhoofd zetten we de verwarming graag een graadje lager, zeker als we niet thuis zijn. Toch is een juiste temperatuur in huis van onschatbare waarde als je een gezonde luchtvochtigheid wilt. De kans op problemen neemt toe als het kouder is dan 15 graden, dus laat je de temperatuur beter niet onder de 15 graden zakken. Het best voor je binnenklimaat is om de temperatuur zo constant mogelijk te houden.

5. Tijd voor een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger kopen lijkt dé oplossing. Het klopt inderdaad dat het extra vochtige lucht in een kamer kan afvoeren, maar het is zoals steeds slechts een plaatselijke en tijdelijke oplossing. Misschien is het beter om te investeren in een mechanisch ventilatiesysteem?

Bronnen: vtwonen.nl, margriet.nl, rtlnieuws.nl

Ook vast interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content