Waarom worden vlinders nooit vuil?

Door De Redactie

Vlinders zijn populaire diertjes, zowel bij het brede publiek als bij wetenschappers. Misschien heeft het wel iets te maken met het zelfreinigende vermogen van hun vleugels en het feit dat we die eigenschap via nanotechnologie kunnen omzetten in een dagdagelijks bruikbare toepassing.

Vuile vlinder

Ooit al eens een vuile vlinder gezien? De kleurrijke fladderaars worden amper vuil. Hun vleugels vertonen kleuren en patronen die zichtbaar moeten zijn voor soortgenoten en belagers. En om goed te kunnen vliegen, moeten die vleugels proper zijn. Daarom zijn vlindervleugels zo opgebouwd dat er geen vuil of water aan blijft kleven. De geheime wapens van de vlinder zijn de schubbetjes waarmee zijn vleugels bedekt zijn en die als leien gerangschikt liggen. De structuur zorgt ervoor dat water en vuil er gewoon weer afrollen.

Stof en water

In een labo produceerden wetenschappers met siliconen een plastic oppervlak dat dezelfde structuur heeft als een vlindervleugel. Vergeleken met een effen oppervlak uit dezelfde stof, blijkt dat de vlindervleugelstructuur tot 15% minder stof en water vasthoudt. De kennis wil men nu gaan toepassen op medische apparatuur, waarin de ontwikkeling van bacteriën niet wenselijk is.

Security printing

Vlinders boden eerder wetenschappers ook al de nodige inspiratie. Zo stonden de vleugelschubbetjes van een Indonesisch broertje van onze koninginnenpage model voor ‘security printing’, een technologie die het moeilijker maakt om bankbiljetten en paspoorten na te maken. En ontwikkelden Chinese en Japanse wetenschappers een efficiëntere zonnecel door de microscopische structuur van vlindervleugels na te bootsen.

Meer natuurnieuws? www.natuurbericht.be

Partner Content