Getty Images

Wanneer begin ik in mijn moestuin: dé vuistregel

Nu maart van start gegaan is, is het ook verleidelijk om alvast wat te beginnen woelen in de tuin. Maar wanneer kun je nu best in gang schieten in je moestuin?

Vuistregel: een droge grond

Voor je enthousiast start, controleer je best of je grond voldoende droog is. Als je een natte bodem bewerkt, veroorzaak je al snel structuurbederf. Hierdoor zullen je groentjes minder vlot groeien.

Ken je bodem

Of je bodem snel zal drogen of niet, hangt voor een groot deel af van welke grond je hebt.

  • Zandgrond droogt het snelst en is dus ideaal om in de vroege lente te beginnen.
  • Leem of zandleem is de ideale moestuingrond en zal ook vrij snel opwarmen.
  • De moeilijkste grond om in het vroege voorjaar van start te gaan is klei. Die is zwaar en compact en droogt heel traag op. Voordeel is wel dat klei erg vruchtbaar is.
wanneer starten moestuin
Getty Images

Wanneer is je grond droog genoeg?

Als je wat grond tussen je handen samenknijpt en er lekt water uit, is het nog te vroeg om te starten. Je wacht dan best nog enkele weken. Ook in april kun je nog starten met het zaaien van de eerste groentjes.

Wil je toch al aan de slag? Met een paar handige trucjes verschalk je de natuur:

Dek de grond af met een zwart doek

Op die manier blijft de aarde droog en warmt hij sneller op. Als het een lange periode droog is, haal je het doek er best af.

Zo versnel je het droogproces

Wanneer het zonnetje al enkele dagen schijnt, is het verstandig om de grond aan de oppervlakte open te breken. Zo droogt alles sneller.

Gebruik potjes

Als je echt niet kunt wachten tot je bodem droog genoeg is, kun je al zaaien in potjes. Je plantjes zullen vlot groeien als ze voldoende licht en warmte krijgen.

Voorzaai-voordeel

Wanneer je grond buiten dan droog genoeg is en je moestuin klaar ligt, is het fijn (en mooi) als er meteen wat groen boven de grond komt piepen. En dat krijg je meteen als je voorzaait. Je hebt dan als het ware een beetje tijd ingehaald. Nog een pluspunt is dat slakken grotere en sterkere plantjes eerder links laten liggen. Ze smullen van jonge kiemblaadjes. Een voorsprong die veel voordelen biedt.

Beeld: Getty Images

Wil je trouwens graag op de hoogte blijven van alle moestuin to do’s voor elk moment? Dan is onze Moestuin-nieuwsbrief een échte aanrader: een 2-wekelijkse selectie van artikels boordevol tips, recepten en inspiratie waarmee je meteen aan de slag kunt. Schrijf je hier in!

 

Lees ook zeker even deze groene toppers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content