Wat doen met je tuin in de winter?

Door De Redactie

In de winter bouwt de natuur een rustpunt in om even op adem te komen. In dit seizoen vraagt de tuin weinig aandacht. Voel je het toch kriebelen om de handen uit de mouwen te steken? 

Vorstbescherming

Iedereen heeft het graag warm dus ook onze planten. Vorstbescherming voor planten in volle grond is dan ook geen overbodige luxe. Dit is niet nodig voor grote bomen en struiken, maar met een laagje compost, stalmest of boomschors bescherm je de stambasis van planten in borders (zoals rozenstruiken).

In de moestuin en zeker in de kruidentuin is dit dekentje tegen de vrieskou ook meer dan welkom. Geen compost, mest of schors ter beschikking? Ook afgevallen bladeren doen het goed als beschutting. Mooi meegenomen: deze laag houdt ook onkruidgroei tegen die volgt wanneer de temperaturen weer wat stijgen.

Toch is het vooral van belang om planten die in potten staan te beschermen, want die zijn het meest kwetsbaar. Doe dit door tussen de pot en de grond een isolatielaagje in te bouwen.

Stro is een van de meest efficiënte isolators, maar ook bladeren, dekens en noppenfolie doen het goed. Ook moet je ervoor zorgen dat de potten niet kapot vriezen. Dit doe je door ervoor te zorgen dat er geen water in kan blijven staan. Water in bevroren toestand zet immers uit, waardoor de pot kan breken en dat willen we liever vermijden. Zorg er dus steeds voor dat er drainagegaten voorzien zijn in de bodem. Onderaan in de pot kan je enkele kleikorrels of kiezels plaatsen om de afwatering nog te verbeteren.

De vogels hebben ook honger

Verder is het misschien ook leuk om de meesjes, vinkjes en roodborstjes van een feestmaal te voorzien. In elke supermarkt zijn vetbollen te krijgen, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag. Gebruik hierbij ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel.

Nu al de lente voorbereiden

Je hoeft niet altijd naar buiten te gaan om je tuin te verwennen. Ook binnen voor de haard kan je in alle rust en gezelligheid de lente voorbereiden. Zo kan je nu al rondneuzen in zaadcatalogi en een lijstje maken van de dingen die je wil kopen om over enkele maanden te zaaien. Dit lijkt misschien voorbarig, maar is het zeker niet. Ook de natuur bereidt zich nu in alle rust voor op een nieuw seizoen. Boven de grond zie je nog geen bloemen, maar in de diepte zijn zij zich nu aan het vormen.
 

Partner Content