Getty Images

Het ideale werkblad in jouw keuken: dit zijn de belangrijkste soorten

Door Sara Dekens

Plan je een nieuwe keuken? Dan weet je wellicht welke opstelling je wilt en zelfs hoe de kastjes eruit moeten zien. Maar dan komt de vraag: welk werkblad wil je graag in jouw keuken? Er zijn verschillende materialen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen én hun prijs. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

1. HOUT

Een houten werkblad was vroeger immens populair als werkblad in de keuken omwille van zijn warme uitstraling. Tegenwoordig zijn er verschillende alternatieven op de markt die er ook leuk uitzien en wat gebruiksvriendelijker zijn. Hout is namelijk gevoelig voor hitte, vocht en krassen en vraagt behoorlijk wat onderhoud. Je moet het regelmatig behandelen om een beschermend laagje te krijgen.

2. ROESTVRIJ STAAL

Wie houdt van een industriële look zal vast fan zijn van een inox of RVS werkblad zoals je ze ook in de professionele keukens ziet. Een roestvrijstalen werkblad heeft veel voordelen: het is makkelijk in onderhoud en is bestand tegen hitte en vocht. Enkel voordelen? Helaas! Je ziet er heel snel krassen op en bovendien is inox niet goedkoop.

3. BETON

We blijven nog even in de industriële sfeer met een betonnen werkblad. Beton wordt in de meeste gevallen gepolierd, waardoor het glad is en beter bestand tegen vlekken. Dit materiaal kan bovendien tegen een stootje en hoge temperaturen en is een duurzame en budgetvriendelijke keuze.

4. COMPOSIET

Composiet is erg in trek in de keuken en is in verschillende kleuren te verkrijgen zodat het past in elk interieur. Het is erg glad, krasvrij en makkelijk in onderhoud. Een groot nadeel is dat je er geen warme potten of pannen op mag zetten, omdat ze blijvende vlekken kunnen achterlaten.

5. CORIAN

Het grootste voordeel van Corian is dat de naden onzichtbaar worden afgewerkt. Dit ziet er niet enkel leuk uit, maar is bovendien erg hygiënisch. Het materiaal kan letterlijk alle vormen aannemen. Je kunt er een hoek mee maken in je werkblad of de spoelbak naadloos integreren. Opgelet: Corian is niet bestand tegen hitte en erg gevoelig voor krassen.

6. GRANIET

Dit is één van de verschillende natuurstenen die je het vaakst tegenkomt in de keuken. Het ziet er luxueus uit en past perfect in een keuken met een eerder rustieke uitstraling. Het is hitte- en krasbestendig, maar met wijn of bijtende materialen kijk je beter uit als je een eerder poreus werkblad hebt. Deze kunnen namelijk blijvende schade aanrichten aan je keukenblad.

7. KUNSTSTOF

Het grote voordeel van een kunststof werkblad is de prijs. Het is erg budgetvriendelijk en bovendien vind je het makkelijk bij een bouwmarkt of doe-het-zelfzaak. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren of met een hout- of steenlook. Dankzij een dun laagje bovenop is het werkblad bestand tegen krassen. Wel opletten met warme potten en pannen!

8. DEKTON

Dekton is een vrij nieuw materiaal en bestaat uit glas, kwarts en porselein. Het wordt, omwille van z’n look, vaak vergeleken met natuursteen, maar is een stuk onderhoudsvriendelijker. Het is niet poreus en dus bestand tegen vlekken. Bovendien is het ook niet kras- of hittegevoelig. Ideaal? Zeker, voor wie een ruim budget heeft. Het is namelijk één van de duurste materialen voor je werkblad.

Bronnen: interieurdesigner.be, vtwonen.nl

NIEUWE KEUKEN?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content