Bril en mondmasker: hoe voorkom je dat je brilglazen beslaan?

Bril en mondmasker: hoe voorkom je dat je brilglazen beslaan?
Getty Images

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het op sommige plaatsen sterk aangeraden of zelfs verplicht om een mondmasker te dragen. Dat is onwennig, en voor wie een bril draagt, is het misschien nog nét iets vervelender. Hoe voorkom je dat je brilglazen beslaan? Onze tips!

Bedampte brilglazen voorkomen

Wie een bril draagt, kent het probleem ongetwijfeld wel: aangedampte glazen wanneer je in de winter van koud naar warm gaat, wanneer je een kop koffie drinkt of de oven opent. Als gevolg zie je niets, en het duurt ook even vooraleer je brilglazen weer naar hun normale staat terugkeren.

Met een mondmasker op je mond en neus kan hetzelfde probleem ontstaan. Daarom geven we je graag een aantal eenvoudige tips om bedampte brilglazen te voorkomen:

1. Zorg ervoor dat je masker goed aansluit

Wanneer je brilglazen bedampen als je een mondmasker draagt, kan dit betekenen dat je mondmasker niet voldoende aansluit. Controleer daarom of het masker goed zit. Trek de touwtjes strakker aan of kruis de rekkers vooraleer je ze rond je oren doet. Duw het masker goed aan rond je neusbrug. Dat geeft je een betere bescherming, én het kan voorkomen dat je brilglazen beslaan.

2. Draag je masker ónder je bril

Zet eerst het mondmasker op en daarna pas je bril, zodat je bril op het masker kan rusten. Hierdoor sluit het beter aan en blokkeer je de lucht die kan ontsnappen. Trek het goed over je neusbrug, maar zorg er steeds voor dat het tot onder je kin blijft zitten.

3. Zet je bril iets verder

Een simpel trucje, zoals je bril een centimeter verder op je neus zetten, kan voorkomen dat je glazen bedampen. Niet zo handig als je een multifocale bril draagt, maar het proberen waard.

4. Gebruik een speciale spray

Heel wat schoonmaaksprays die speciaal gemaakt zijn voor brilglazen, bevatten een anti-statische, ontvettende werking. Hierdoor zullen je glazen automatisch minder snel bedampen. Bestel je spray online bij de plaatselijke opticien: zo steun je de lokale economie en weet je zeker dat je het juiste product te pakken hebt.

5. Was je bril met water en zeep

Zeep legt een onzichtbaar laagje op je bril, waardoor je condensvorming kunt voorkomen. Meng een drupje milde vloeibare zeep met lauw of koud water en was er je bril mee. Gebruik geen warm water, afwasmiddel of scheerschuim, want dat kan de ontspiegeling van je bril aantasten. Droog je bril vervolgens af met een zacht, pluisvrij doekje.

Zelf een mondmasker maken

Wil je graag zelf een mondmasker maken? Volg dan niet zomaar eender welk patroon. Sommigen zijn niet getest en zijn dus mogelijk onveilig. Onze collega’s van La Maison Victor gingen aan de slag met het patroon dat door de FOD Volksgezondheid goedgekeurd werd. Klik hier om het te downloaden!

De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.

Ook over het coronavirus:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)