Co-ouderschap: goed voor ouders, minder voor kinderen?

Co-ouderschap: goed voor ouders, minder voor kinderen?
Teddy bear in open suitcase

Al bijna tien jaar wordt bij een scheiding het co-ouderschap gepromoot. Hierbij brengt het kind de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft van de tijd bij de andere ouder door. Maar is dat wel in het belang van het kind?

Koffer in de gang

Onderzoek van de KU Leuven toont nu aan dat die oplossing verre van ideaal is. Het biedt voordelen voor de ouders, maar houdt in veel gevallen nadelen in voor de kinderen:

  • Ze moeten elke week verhuizen.
  • Ze hebben het moeilijker om een dicht sociaal netwerk op te bouwen. Vooral als de ouders ver van elkaar wonen.
  • Een op vijf van de ouders communiceert niet met elkaar over de kinderen. Zo is de ene ouder vaak niet op de hoogte over belangrijke zaken of gebeurtenissen uit het leven van de kinderen.

Andere opties

Er wordt volgens het onderzoek te veel vastgehouden aan de 50-50-verdeling. “Mensen gaan er van uit dat ze recht hebben op de helft en sluiten andere opties uit die misschien beter zijn voor het kind”, legt het onderzoek uit.

Er moet volgens het onderzoek dus meer worden nagedacht over maatwerk en tussenoplossingen in plaats van systematisch naar de 50-50-verdeling te grijpen. Zo zijn er ook ouders die zelf elke week verhuizen en waarbij de kinderen altijd in hetzelfde huis verblijven. De studie vertelt ook dat twee dagen per week bij een van de ouders verblijven ook voldoende is om een hechte band uit te bouwen.

Altijd in het belang van de kinderen beslissingen maken, blijft dus de boodschap!

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)