Complimentjes geven (en krijgen) op het werk: daarom is het zo belangrijk

Complimentjes geven (en krijgen) op het werk: daarom is het zo belangrijk
Getty Images

Krijg jij af en toe een schouderklopje voor je werkprestaties? Voor ruim een kwart van de Vlaamse werknemers is dit niet het geval, terwijl complimentjes geven op het werk nochtans alleen maar voordelen heeft.

Complimentjes geven op het werk= appreciatie

Protime, de specialist in o.a. tijdregistratie en werkplanning, voerde een onderzoek uit bij meer dan 1.000 werkende Vlamingen. Daaruit blijkt dat slechts 7 op de 10 werknemers zich geapprecieerd voelen op het werk:

  • Bijna 1 op de 3 werknemers (32%) krijgt minstens wekelijks één of meerdere complimenten over de werkprestaties;
  • en bij zo’n 4 op de 10 werknemers (42%) is dit maandelijks zo.

Het belang van een compliment

Ruim een kwart krijgt nooit een schouderklopje of compliment over de werkprestaties, terwijl het belang hiervan niet te onderschatten valt. Wie regelmatig appreciatie krijgt, wordt extra gemotiveerd en bovendien wakkert dit de werklust aan: volgens 62% van de respondenten maakt het hen productiever. Bovendien blijkt uit onderzoek dat steun van collega’s en leidinggevenden de kans op stress en burn-outklachten vermindert.

Complimentjes geven op het werk: zo doe je dat!

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven:

  • “In feedback focussen we vooral op wat niet goed loopt, de fouten. Terwijl het veel motiverender is om te focussen op wat goed gaat. Door hier meer aandacht op te vestigen, geef je een duidelijke en meer ondersteunende richting aan.
  • Er is trouwens geen reden om te wachten tot een specifiek moment om feedback te geven: het is effectiever om dagelijks te benoemen wat goed liep.”

Hoe groot of hoe klein de werkprestaties dus zijn, een complimentjes geven op het werk heeft alleen maar voordelen. Bovendien kost het niets, dus wees er gerust wat guller mee. De kans is groot dat je zo zelf ook meer complimenten krijgt, wat ongetwijfeld leidt tot meer positiviteit op de werkvloer!

PS Stuur je lieve collega of een ander bijzonder iemand een complimentje via ons complimentenplatform! Kies gauw een kaartje en verras met een persoonlijke boodschap.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)