Dag van de Slaap: hoeveel slaap heeft jouw kind nodig?

Dag van de Slaap: hoeveel slaap heeft jouw kind nodig?
Little boy asleep on his bread --- Image by © Sandra Seckinger/zefa/Corbis

Op de ‘Dag van de Slaap’ willen artsen en specialisten benadrukken dat goed slapen en levenskwaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vooral bij kinderen blijft een goede nachtrust heel belangrijk om gezond te blijven. Een moe of uitgeslapen kind, het is een wereld van verschil!

Slaapt mijn kind voldoende?

Elk kind is uniek, zo ook het aantal uren slaap het nodig heeft. Als ouder weet je natuurlijk als geen ander wanneer je kind er moe uitziet. Ben je toch niet zeker, dan kun je vermoeidheid vaak herkennen aan deze zaken:

  • concentratiemoeilijkheden
  • verminderde of toegenomen eetlust
  • prikkelbaar en druk gedrag
  • spanning
  • hangerig zijn

Slaap, geen specifieke wetenschap

Om ouders te helpen, stelde Kind en Gezin een schema op met een gemiddelde slaapbehoefte per leeftijd. Omdat slaap geen specifieke wetenschap is, mag je dit uiteraard bekijken als een richtlijn, niet als een verplichting.

0 tot 3 maand 16 tot 20 uur per etmaal
3 tot 12 maand 13 tot 14 uur per etmaal
1 tot 3 jaar 12 tot 13 uur per etmaal
4 tot 7 jaar 10 tot 11 uur per etmaal
8 tot 11 jaar 9 tot 10 uur per etmaal
12 tot 15 jaar 8 tot 10 uur per etmaal

 

Kinderen tot vijftien jaar hebben dus nog heel wat slaap nodig om nieuwe energie op te doen. Wanneer ze slapen, herstellen ze van lichamelijke vermoeidheid en verwerken ze de indrukken en emoties van de voorbije dag. Logisch dus, dat slaap van groot belang is voor hen!

Enkele slaaptips

Onderzoeksingenieurs Vincent Verhaert en Dorien Van Deun, gespecialiseerd in ergonomisch slaapcomfort, geven een aantal makkelijke tips om de nachtrust te verbeteren:

  • Een regelmatig slaapschema aanhouden kan wonderen doen.
  • Ook felle kleuren net voor bedtijd vermijden is belangrijk. Vooral blauwe, koude kleuren bemoeilijken het slaapproces. Zet de tablet of pc daarom ruim voor bedtijd uit, zodat je kind gemakkelijker in slaap dommelt.
  • Een matras met goede rugondersteuning is een goede investering. Het is niet alleen belangrijk naar later toe, maar zorgt ervoor dat je kind in de beste omstandigheden naar dromenland kan vertrekken.

Als je kind ‘s morgens vrolijk zelf opstaat of makkelijk wakker wordt, mag je ervan uitgaan dat het is uitgeslapen. Ouders merken dit vaak aan het gedrag van zoon- of dochterlief. Een fit en blij kind in de ochtend? Geen betere start om de dag te beginnen!

Lees ook:

©Kind en Gezin, Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)