Geen mondmasker meer en papieren PLF-formulier verdwijnt: dit zijn de huidige coronamaatregelen

Geen mondmasker meer en papieren PLF-formulier verdwijnt: dit zijn de huidige coronamaatregelen
Getty Images

Vanaf vandaag zijn er weer een aantal nieuwe coronamaatregelen, waaronder de afschaffing van de mondmaskerplicht en het papieren PLF-formulier dat verdwijnt. We zetten de huidige coronamaatregelen nog even uitgebreid op een rij:

Geen mondmasker meer

Op veel plaatsen in Vlaanderen is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht. Bijvoorbeeld:

 • Op het werk, tenzij je een medisch of niet-medisch contactberoep uitoefent of in de zorg werkt.
 • In het onderwijs. Zowel het personeel als de leerlingen in alle Vlaamse onderwijsinstellingen hoeven geen mondmasker meer te dragen. Sommige scholen in het hoger onderwijs versoepelen de regels echter nog niet en verplichten hun leerlingen om wél nog een mondmasker te dragen als ze zich verplaatsen binnen de school.
 • In winkels. Zowel het winkelpersoneel als de klanten hoeven geen mondmasker meer te dragen.
 • In de horeca. In hotels, restaurants en cafés hoef je voortaan geen mondmasker meer te dragen, ook niet als je je verplaatst binnen de zaak. Het personeel hoeft ook niet langer een mondmasker te dragen.
 • Op evenementen. Voor binnenevenementen met minder dan 500 personen en buitenevenementen met minder dan 750 personen is een mondmasker of anderhalve meter afstand houden niet langer verplicht. Er is ook geen Covid Safe Ticket nodig, tenzij je een evenement organiseert met meer toeschouwers.
 • In discotheken en clubs. Ook het nachtleven kan na anderhalf jaar opnieuw hervatten. Wie een dancing, discotheek of nachtclub binnen wil, moet wél een Covid Safe Ticket, een negatieve test of een bewijs dat je bent genezen van corona kunnen voorleggen.

Waar moet je nog wél een mondmasker dragen?

 • Op het openbaar vervoer. Iedereen die ouder is dan 12 jaar en de bus, tram of het vliegtuig neemt, moet wel nog een mondmasker dragen. Deze regel geldt ook voor alle binnenruimtes, zoals het (metro)station, luchthaven of andere gesloten wachtruimtes. Aan (bus)haltes in de openlucht hoef je geen mondmasker te dragen.
 • In zorginstellingen. Zowel het personeel als de bezoekers in een ziekenhuis of (woon)zorgcentrum moeten een mondmasker dragen.
 • Bij de kapper of schoonheidsspecialist. Voor alle medische en niet-medische contactberoepen geldt de mondmaskerplicht nog wel. Hier moeten zowel de klant als het personeel een mondmasker dragen.
 • Op evenementen. Bij binnenevenementen met meer dan 500 personen, zoals een concert of sportwedstrijd, is het dragen van een mondmasker wel nog verplicht (tenzij er wordt gewerkt met het Covid Safe Ticket).
 • In Brussel en Wallonië. De oude regels omtrent het mondmasker blijven in Brussel en Wallonië van kracht. Dat betekent dat je op het werk, in scholen, in de horeca en in de winkels nog wél een mondmasker moet dragen. In Brussel kan het Covid Safe Ticket wel worden gebruikt voor discotheken, binnenevenementen met meer dan 50 personen en buitenevenementen met meer dan 200 personen. Over de regels voor horeca en andere zaken, zowel in Brussel als Wallonië, wordt vermoedelijk pas vanaf 15 oktober beslist.

Een Covid Safe Ticket of een bewijs van negatieve test of herstel kun je opvragen via mijngezondheid.be of via de gratis Covid Safe app.

Papieren PLF-formulier verdwijnt

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken en de test- en contacttracing te vergemakkelijken, moeten reizigers vanuit het buitenland een Passenger Locator Form (PLF) invullen. Dat kon zowel online als op papier, maar vanaf 1 oktober wordt de papieren versie afgeschaft.

Het papieren PLF-formulier brengt namelijk heel wat administratieve rompslomp met zich mee voor de politie en controlediensten. Bovendien werden de formulieren soms niet volledig of slordig ingevuld, wat de opvolging ervan ook moeilijker maakte. Daarom besliste het kabinet van Volksgezondheid om de papieren versie af te schaffen en het formulier enkel nog online beschikbaar te maken.

Wat als je geen smartphone of computer hebt?

Voor wie niet over een toestel met internet beschikt, zijn er verschillende opties om het PLF online in te vullen:

 • Je mag het formulier al tot 180 dagen op voorhand invullen, voordien was dit slechts 48 uur. Dit betekent dat je het formulier al online kunt invullen vóór je op reis vertrekt. Je mag het formulier ook achteraf nog altijd wijzigen.
 • Vraag hulp aan familie of vrienden. Je kunt het formulier online invullen bij iemand die wel een smartphone of computer heeft, en vervolgens kun je de QR-code afdrukken.
 • Je kunt hulp vragen in een reisbureau.
 • Aan de balie in de luchthaven zal er ook een mogelijkheid zijn om het PLF in te vullen.

Wanneer moet je het PLF ook alweer invullen?

Iedereen die vanuit het buitenland naar België terugkeert of naar België reist, is nog steeds verplicht om het Passenger Location Form (PLF) in te vullen, tenzij je minder dan 48 uur in België blijft of minder dan 48 uur in het buitenland bent geweest.

In sommige gevallen moet je wél altijd het PLF invullen, ongeacht de duur van je verblijf in België of het buitenland:

 • Als je per vliegtuig of per boot reist.
 • Als je met de trein of bus uit een land buiten de EU of Schengen-zone komt.
 • Als je terugkeert uit een hoogrisicogebied waar je 14 dagen hebt verbleven.

Welke huidige coronamaatregelen zijn er nog?

Naast de nieuwe maatregelen, zijn ook deze huidige coronamaatregelen van kracht in Vlaanderen:

 • Telewerken is niet langer aanbevolen.
 • Begrafenissen en erediensten mogen zonder beperkingen doorgaan.
 • Huwelijken, feesten en recepties mogen ook zonder beperkingen doorgaan. Ook dansen en buffetten zijn toegestaan.
 • Alle verplaatsingen in eigen land zijn toegestaan. Ook reizen naar het buitenland is weer mogelijk, maar reizen naar rode zones binnen de Europese Unie of naar landen buiten de EU blijft sterk afgeraden. Via info-coronavirus.be vind je alle info over reizen naar het buitenland.

Bron: vrt.be, vlaanderen.be

Meer over het coronavirus:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)