Iedereen solidair: Vlaming moet leren omgaan met waterschaarste

Iedereen solidair: Vlaming moet leren omgaan met waterschaarste

De voorbije dagen werden we ‘getrakteerd’ op stevige regenbuien maar dat kon het tij niet doen keren: Vlaanderen kampt nog steeds met waterschaarste. Iets waar elke Vlaming zich zeer bewust van moet worden.

Dichtbevolkt gebied met weinig grondwater

Het grondwaterpeil in Vlaanderen was voor de tijd van het jaar al erg laag, het droge weer van april heeft dat nog versterkt. Nu we bijna midden mei zijn, is er – ondanks iets meer nattigheid – nog geen verbetering vastgesteld.

En er is al geen water in overvloed in Vlaanderen, een dichtbevolkte regio waarin we meer water gebruiken dan beschikbaar is. Experts zijn het erover eens: we verbruiken meer dan de natuur zelf kan aanvullen en dus daalt het grondwaterpeil. Denk maar aan Zuid-West-Vlaanderen: daar is het grondwaterpeil in een halve eeuw met 100 meter gedaald. Daarbij komen er steeds meer droogteperiodes aan door de klimaatverandering.

Wat op lange termijn?

De experts benadrukken dus dat het belangrijk is dat elke burger zijn steentje bijdraagt maar dat er ook meer nodig is dan dat.

Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KULeuven zei vorige zomer in VRTNWS: “De overheid is op de hoogte de waterschaarste en werd al meermaals door experten gewaarschuwd, toch blijft preventief beleid uit.”

Vandaag wordt zijn oproep opnieuw herhaald. Er is nog steeds geen plan om tekorten in de toekomst te voorkomen. Het is dringend tijd voor een langetermijnbeleid.

Iedereen solidair

Wat kunnen wij – ‘de burger’ – dan doen? Deze simpele zaken helpen al heel wat!

  • Het belangrijkste: gebruik drinkwater alleen waarvoor het dient en dat is om te drinken.
  • Neem zo weinig mogelijk een bad, en was je vaker aan de lavabo of neem een korte, verfrissende douche.
  • De grond opharken en hakken (mulchen) is even goed als tweemaal sproeien. Het houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • Laat de wasmachine en vaatwasmachine slechts draaien als ze volledig vol zijn.
  • Gooi te veel afgetapt leidingwater niet zomaar weg. Je kunt het opvangen om bijvoorbeeld de bloemen water te geven.
  • Lees ook: Zo kun je regenwater opvangen en hergebruiken

Spaarzaamheid is dus ook in de lente en zomer van 2019 aangewezen, want de komende periode wordt er weer weinig regen voorspeld.

Doe jij ook mee? 

Bron: De Standaard, VRTNWS. Beeld: Getty Images

Lees ook:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)