Opgelet: de processierups is weer daar!

Opgelet: de processierups is weer daar!

De processierupsen zijn weer daar, en dat hebben ze op Rock Werchter geweten. Een klein deel van de festivalweide werd gisteren ontruimd nadat de securitydienst een vijftiental kleine nesten had ontdekt. De brandweer heeft ze intussen verwijderd en de festivalgangers kunnen zonder zorgen verder feesten én zonder jeuk, want de processierups is niet zo onschuldig als het lijkt. 

De eikenprocessierups leeft – zoals de naam al doet vermoeden – in een eikenboom, en kruipt in groep rond. Op zich niets mis mee, al zijn de brandharen op hun rug niet ongevaarlijk. Als je daarmee in contact komt, dan kan het serieus beginnen jeuken. Heel vervelend!

Wat kun je doen?

Halfweg juni verliezen de rupsen hun brandharen, en dan begint ook de last. Want wie in contact komt met de haartjes, zal moeten krabben. Wil je dat liever vermijden? Dan kun je een aantal dingen doen:

  • Kom zo min mogelijk in de buurt van aangetaste bomen. Die herken je aan de kaalgevreten takken en de rupsennesten.
  • Werk je vaak buiten of ga je regelmatig fietsen in het bos, bescherm jezelf dan door handschoenen, een lange broek, lange mouwen, een pet en een bril te dragen.
  • Staat er een aangetaste boom in je tuin? Laat de was dan niet buiten drogen van mei tot september, spoel je groenten uit je moestuin heel zorgvuldig en besproei je gazon enkele dagen voor je het maait, zodat de brandhaartjes van de rupsen in de grond verdwijnen.
  • Niet doen: met een hogedrukreiniger het nest verwijderen, want zo verspreid je de rupsen én hun brandhaartjes via de lucht.

Eerste hulp bij… brandhaartjes

Ben je toch in contact gekomen met de brandharen van de processierups, en heb je last van jeuk? Drie tips!

  • Neem zo snel mogelijk een douche, en vergeet ook zeker niet om je haren grondig te wassen.
  • Strip je huid met plakband om de vastzittende brandhaartjes te verwijderen.
  • Wacht een paar dagen tot het niet meer kriebelt.

Bron: VTM NIEUWS – Beeld: Getty Images

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)