Opgelet: de processierups is weer daar!

Door Diny Thomas

De processierupsen zijn weer daar! In april zijn ze uit hun eitjes gekropen, en vanaf mei en juni verliezen ze hun brandhaartjes. Die kunnen je pijnlijke uitslag en flink wat jeuk bezorgen. Lees hier wat je eraan kunt doen:

De eikenprocessierups leeft – zoals de naam al doet vermoeden – in een eikenboom, en kruipt in groep rond. Op zich niets mis mee, al zijn de brandharen op hun rug niet ongevaarlijk. Als je daarmee in contact komt, dan kan het serieus beginnen jeuken. Heel vervelend!

Wat kun je doen?

Zodra de rupsen hun brandhaartjes beginnen verliezen, begint ook de last. Want wie in contact komt met de haartjes, zal moeten krabben. Wil je dat liever vermijden? Dan kun je een aantal dingen doen:

  • Kom zo min mogelijk in de buurt van aangetaste bomen. Die herken je aan de kaalgevreten takken en de rupsennesten.
  • Werk je vaak buiten of ga je regelmatig fietsen in het bos, bescherm jezelf dan door handschoenen, een lange broek, lange mouwen, een pet en een bril te dragen.
  • Staat er een aangetaste boom in je tuin? Laat de was dan niet buiten drogen van mei tot september, spoel je groenten uit je moestuin heel zorgvuldig en besproei je gazon enkele dagen voor je het maait, zodat de brandhaartjes van de rupsen in de grond verdwijnen.
  • Niet doen: met een hogedrukreiniger het nest verwijderen, want zo verspreid je de rupsen én hun brandhaartjes via de lucht.

Eerste hulp bij… brandhaartjes

Ben je toch in contact gekomen met de brandharen van de processierups, en heb je last van jeuk? Drie tips!

  • Neem zo snel mogelijk een douche, en vergeet ook zeker niet om je haren grondig te wassen.
  • Strip je huid met plakband om de vastzittende brandhaartjes te verwijderen.
  • Wacht een paar dagen tot het niet meer kriebelt.

Beeld: Getty Images

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content