Recordaantal Belgen geeft zich op als orgaandonor

Recordaantal Belgen geeft zich op als orgaandonor

Meer dan 85.500 Belgen hebben zich vorig jaar laten registreren als orgaandonor. Die ongeziene grote groep mensen zorgt ervoor dat de teller kandidaat-donors nu op 356.200 staat.

Uitzonderlijk cijfer

Het uitzonderlijke cijfer is deels te danken aan het tv-programma ‘Make Belgium Great Again‘ op VTM, waarin presentatrice Frances Lefebure opriep om je te laten registreren als orgaandonor. “Er zijn nog altijd 1.212 mensen die op een orgaan wachten. Een donor kan verschillende patiënten helpen. Laat je registreren: het vraagt 5 minuutjes tijd en je kunt er mensenlevens mee redden“, klonk het toen. Op 23 september vorig jaar openden meer dan 240 gemeentehuizen hun deuren om de actie te ondersteunen. Tienduizenden Belgen lieten zich toen registreren.

Vraag groter dan aanbod

Een fantastisch initiatief mét een fantastisch resultaat, maar hiermee kunnen niet meteen alle aanvragen worden beantwoord. Volgens transplantatiecoördinator Luc Colenbie (UZ Gent) blijft de vraag naar organen zoals hart, longen, pancreas, lever en nieren namelijk nog altijd groter dan het aanbod. “Alles hangt af van het levenseinde”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. “Worden mensen ziek of sterven ze thuis, dan kunnen hun organen geen andere levens redden.”

Hoe registreer je je als orgaandonor?

Voor veel mensen met een chronische, onomkeerbare aandoening is orgaantransplantatie dikwijls de laatste mogelijke behandeling. Als je sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen jouw organen gebruikt worden om levens te redden. Een mooie gedachte, niet?

Iedereen is automatisch een potentiële orgaandonor, tenzij je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd of als je naaste familieleden zich tegen de donatie verzetten. Om er zeker van te zijn dat je wens wordt gerespecteerd, kun je je keuze laten registreren. Dat kan snel een eenvoudig in het gemeente- of stadhuis:

  1. Neem je identiteitskaart mee.
  2. Vul een registratieformulier in. Dit kun je ook op voorhand doen: je kunt het formulier hier downloaden.
  3. De medewerker in het gemeente- of stadhuis brengt je gegevens in het rijksregister en geeft je een ontvangstbevestiging mee.

Goed om te weten: zo’n registratie is niet bindend. Als je van mening verandert, kun je de registratie nog altijd herroepen. Je gegevens laten ingeven of wijzigen is volledig gratis.

Coverbeeld: Getty Images

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)