Britse prinses Eugenie: “Ik ben trots op mijn litteken”

Britse prinses Eugenie: "Ik ben trots op mijn litteken"

In oktober 2018 trouwde de Britse prinses Eugenie met haar grote liefde Jack Brooksbank. Het koppel zag er stralend uit, mede dankzij de prachtige trouwjurk die Eugenie droeg. Opvallend detail: ze koos voor een jurk met ruginsnijding zodat haar litteken goed zichtbaar was.

Tijdens het ontwerpen van de jurk stond de bruid er namelijk op dat haar rug ontbloot was, zodat ze haar litteken kon laten zien. Hiermee wou ze aandacht vestigen op scoliose, een rugaandoening waar ze in haar tienerjaren aan leed.

Trots

Aan de Britse krant The Telegraph vertelt Eugenie nu dat ze trots is op haar litteken, hoewel het niet altijd eenvoudig is geweest. Op haar veertiende moest de prinses namelijk een acht uur durende ingreep ondergaan die haar verkromde ruggengraat zou corrigeren. “De chirurgen staken titaniumstaven van 20 centimeter lang in mijn rug en kreeg ik schroeven in mijn nek. Na drie dagen op de intensive care, bracht ik een week in het ziekenhuis door. Ik moest een tijdje in een rolstoel zitten maar hierna liep ik gelukkig weer”, vertelt ze.

Anders dan anders

Het pijnlijkste vond Eugenie dat ze anders was dan andere kinderen in haar omgeving. “Er zijn zo veel gedachten die door je hoofd spoken. Kan ik sporten? Zie ik er nog hetzelfde uit? Mis ik veel school en kom ik daardoor achter te lopen?”

Voorbeeld voor anderen

Na een zware revalidatieperiode kwam de prinses er weer bovenop. “Ik zag in dat ik een voorbeeld kan zijn voor andere scoliose-patiënten. Volgens mij zijn littekens als herinneringen die een verhaal op je lichaam vertellen, ze herinneren je hoe sterk je hebt moeten zijn, en hoe je er nu nog bent om het na te vertellen”, zegt ze.

Schoonheidsnorm

Daarom wou ze ook dat haar litteken zichtbaar was op haar huwelijk. “Het is een mooie manier om de mensen te eren die mij toen geholpen hebben. Ik wil zo opkomen voor jonge mensen die dit ook meemaken. Ik denk dat je de schoonheidsnorm makkelijk kunt veranderen. Je moet zonder schaamte je littekens kunnen laten zien en ik wou hiermee het goede voorbeeld geven.”

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)