Waarom een carrière als verpleegkundige misschien wel iets voor jou is

Waarom een carrière als verpleegkundige misschien wel iets voor jou is

Verpleegkundige: geen eenvoudige job, want wie kiest voor een carrière in de zorgsector, komt onderweg heel wat uitdagingen tegen. Toch blijft het volgens velen een van de mooiste beroepen die er zijn!

Collega’s nodig

Om de kwaliteit van de zorgsector op peil te houden, zouden er elk jaar zo’n 50.000 nieuwe collega’s moeten bijkomen in ziekenhuizen, kinderopvangdiensten en rusthuizen. Dat heeft te maken met de vergrijzing: de bevolking wordt steeds ouder en dus meer zorgbehoevend, terwijl het zorgpersoneel zelf vergrijst. Tegenover tien vijftigplussers staan nu bijvoorbeeld nog maar zo’n zes jonge werknemers.

Redenen om voor een job in de zorg te gaan

Het is dus erg belangrijk om nieuwe werkkrachten aan te werven die volop voor een job in de zorgsector willen gaan. Lijkt het iets voor jou? Deze 5 redenen kunnen je misschien wel overtuigen.

1. Werkzekerheid

Elk jaar publiceert de VDAB een lijst met knelpuntberoepen en elk jaar staat ‘verpleegkundige’ in de top tien. De gezondheidssector heeft een nijpend tekort aan voldoende personeel, waardoor je zo goed als werkzeker bent als je in de sector stapt. Zo’n 75 procent van de mensen die bij de VDAB een opleiding naar een knelpuntberoep volgt, heeft binnen het half jaar na de opleiding ook effectief werk.

Nieuw vanaf september dit jaar is een proefproject waarbij je meteen een vast contract krijgt als je je omschoolt tot verpleegkundige, op initiatief van de Vlaamse overheid en uitzendbureau Randstad, werkgevers en hogescholen. Een gewone opleiding verpleegkundige is namelijk moeilijk te combineren met een voltijdse job en eventueel een gezin. Randstad biedt daarom gedurende de hele periode begeleiding bij financiële zorgen en maakt de studenten wegwijs in studiebeurzen en tijdskredieten. Het project start met zo’n 200 mensen die nu al werken, maar de stap richting verpleegkundige willen zetten.

  • Het eerste jaar studeren de studenten halftijds en werken ze halftijds. Daarna krijgen ze een certificaat van zorgkundige.
  • Vanaf het tweede jaar gaan ze voor minstens 20 uur per week aan de slag als zorgkundige. Tegelijkertijd volgen ze stages binnen de opleiding verpleegkundige.
  • Tegen het vierde (en laatste) jaar volgen ze steeds meer stages als verpleegkundige en wordt de tewerkstelling als zorgkundige kleiner.
  • De afgestudeerden krijgen een contract van onbepaalde duur op de plek waar ze al die jaren zorgkundige waren.

2. Job van de toekomst

Verpleging is een van de meest toekomstbestendige jobs in België. De levensverwachting blijft stijgen, terwijl zorg- of verpleegkundige geen job is die kan worden vervangen door robots en machines. Met andere woorden: er zullen áltijd zorg- en verpleegkundigen nodig zijn. Goeie vooruitzichten voor de toekomst, dus!

3. Deel van een team

Als verpleegkundige heb je altijd veel collega’s om je heen. Samen met toffe collega’s maak je deel uit van een groep die enkel de beste zorgen wil bieden aan patiënten én waar je bovendien altijd op kunt rekenen. Niet alleen op werkvlak, maar ook emotioneel.

4. Doorgroeimogelijkheden

Als verpleegkundige kun je je makkelijk specialiseren en extra opleidingen volgen in domeinen die je interesseren, denk maar aan longziekten, diabetes, oncologie, kinderspecialisatie enzovoort. Zo blijf je doorgroeien tot je misschien zelfs – als je dat wil – mentor, teamleider of hoofdverpleegkundige kunt worden.

5. Dankbaarheid

Misschien wel het belangrijkste in een carrière als verpleegkundige: je betekent ontzettend veel voor je patiënten en hun families. Ze vinden het fantastisch om even bij jou terecht te kunnen voor een luisterend oor of een extra woordje uitleg wanneer de dokter misschien iets ingewikkelds heeft uitgelegd. Verpleegkundigen zijn van onschatbare waarde voor de hele maatschappij: het geeft niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen enorm veel zin.

Maarten (31) kiest voor een carrièreswitch naar de zorgsector

Maarten is 31 en volgt na een job in de IT-sector een voltijdse HBO-opleiding verpleegkunde.

Waarom heb je gekozen voor een carrièreswitch naar de zorgsector?

“Ik kom uit de IT-wereld en om de ene of de andere reden haalde ik er nooit genoeg voldoening uit. Ik had altijd het gevoel dat ik meer wou doen. Dat ik meer kón doen voor de mensen. Mijn vriendin werkt als verpleegkundige en ik hoor er alleen maar goede dingen over. Dat, samen met mijn interesse voor de sector, zorgde ervoor dat mijn keuze snel gemaakt was.”

Wat vind je van de opleiding?

“De opleiding is heel fijn. Je zit in een klas met mensen van allerlei leeftijden die allemaal hetzelfde willen. De jongste is bijvoorbeeld 18, terwijl de oudste 54 is. De leeftijd maakt dus totaal niet uit, zolang de motivatie er maar is.”

De opleiding bestaat uit de helft les en de helft stage. “Dat is soms zwaar, maar vooral heel boeiend. Naast een goeie basis op de schoolbanken, leer je tijdens de stages veel over het beroep én over jezelf. Je leert jezelf echt op een andere manier kennen. Bij alles wat je doet, reflecteer je en probeer je jezelf te ontplooien. Je staat meer stil bij hoe je de dingen ziet en doet, ook tegenover anderen. Een mooi pluspunt dat ik, voor ik aan de opleiding begon, niet had verwacht!”

Wat is volgens jou het mooiste aan een job in de zorgsector?

“De dankbaarheid die je terugkrijgt van de mensen, zonder enige twijfel. Dat gebeurt soms zonder woorden. Maar ook de uitdagingen die je aangaat, het feit dat je andermans problemen kunt oplossen of verlichten én het gevoel van zelfvoldoening is mooi aan de job. Het is een fantastische gedachte om te weten dat je iets kunt betekenen voor een ander.”

Zijn er ook moeilijke momenten?

“Absoluut. Het leed zien van de mensen, zowel fysiek als emotioneel, dat is niet gemakkelijk. Op mijn laatste stage verzorgde ik bijvoorbeeld een man van 86 die vijf jaar geleden plots blind was geworden. Uit het niets crashte hij en stortte hij zijn hart uit bij mij. Dat raakt je. En ik geef toe: zo’n dingen neem ik soms mee naar huis. We zijn en blijven maar mensen. Daarom is het belangrijk om over moeilijke momenten te praten met collega’s, vrienden en familie.”

Hoe ziet een dag van een verpleegkundige eruit?

“Dat hangt natuurlijk af van waar je werkt, en of je in shiften werkt, maar in mijn geval bestaat mijn dag uit vroeg opstaan en vroeg beginnen werken. De dagen zijn eigenlijk altijd een beetje anders, maar dat houdt het net boeiend. Ik ben tot nu toe altijd moe, maar voldaan naar huis vertrokken.”

Waarom zou volgens jou iemand in de zorgsector moeten stappen?

“Het is een enorm dankbare sector: de job geeft veel voldoening en je vindt er de nodige uitdaging in. Je werkt met mensen waar je iets voor betekent. En ook niet onbelangrijk de dag van vandaag: er is altijd werk in. Maar in de eerste plaats moet je het doen voor jezelf en moet je vertrekken uit liefde voor de job.”

VIDEO: Verpleegsters openhartig over hun job

Verpleegkundigen mogen weleens in de bloemetjes worden gezet. Daarom kregen enkele lezeressen die verpleegster zijn van beroep een stralende Libelle-make-over.

“Verpleegster zijn is een roeping“, vertelt Ann, al 32 jaar verpleegkundige. “Als je het niet graag doet, dan moet je er niet aan beginnen, vind ik. Feestdagen zijn voor mij gewone werkdagen, en ook weekends werken is geen enkel probleem voor mij. Ik doe mijn job met hart en ziel.”

Bron: VDAB, Universiteit van Oxford, Flor Magazine, Vacature. Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)