Ellenlange wachtlijsten voor mensen met handicap: ‘Wanneer komt hulp?’

Ellenlange wachtlijsten voor mensen met handicap: 'Wanneer komt hulp?'
Getty Images

De PANO-reportage op één van gisteren zorgde voor heel wat beroering. Zo wachten heel wat ouders al jaren op een persoonsvolgend budget om de ondersteuningszorg voor hun kind met een handicap te kunnen betalen. Verschillende organisaties trekken nu aan de alarmbel.

Wel recht op hulp, maar geen budget

Mensen met een handicap kunnen extra ondersteuning aanvragen. Doorloop je de volledige administratieprocedure met gunstig advies, dan krijg je een persoonsvolgend budget. Alleen is er geen geld, dus kom je op een wachtlijst terecht en die wachtlijsten zijn lang. Alles bij elkaar geteld zal het maar liefst 33 jaar duren voor elke wachtende hulp krijgt.

Dave Ceule, Algemeen Directeur van Onafhankelijk Leven, licht toe: “Dit jaar zullen ongeveer 600 budgetten worden toegekend. Dat is nog geen 4% van de mensen op de wachtlijst. In dat tempo zal het 33 jaar duren om iedereen die vandaag op de wachtlijst staat een budget te geven. Heb jij morgen een ongeluk waardoor je in een rolstoel belandt? Dan mag je achteraan aanschuiven. Naar schatting in 2053 zal het budget vrijkomen waarop jij recht hebt.”

‘Mijn gezondheid gaat verder achteruit en ik blijf in het duister tasten’

Voor mensen die wachten op hulp, is het bang afwachten. Kelly (33) getuigt over haar situatie: “Ik zit al 10 jaar vast tussen 4 muren, dus eigenlijk veranderde er weinig voor mij tijdens de lockdown. Het enige verschil was dat mijn therapie stopte, waardoor ik meer pijn had. Ondertussen komt de kine terug aan huis, met de nodige veiligheidsmaatregelen.

En ondertussen wacht ik al jaren. Ik krijg geen informatie: hoe lang is de wachtlijst, wanneer zal het aan mij zijn? Ze laten mij in het duister tasten, terwijl mijn gezondheid verder achteruit gaat.”

Noodkreet aan de Vlaamse regering

Heel wat organisaties bundelen nu hun krachten en trekken aan de alarmbel. De wachtlijsten moeten verdwijnen en wel zo snel mogelijk. “Het is onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering het recht op een waardig leven voor mensen met een handicap naast zich neerlegt. Daarom eisen we dat minister Beke, samen met de voltallige Vlaamse Regering, werk maakt van het inkorten van de wachtlijsten”, besluit Dave Ceule.

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)