Babynieuws uit de ZOO: donzige koningspinguïn geboren!

Babynieuws uit de ZOO: donzige koningspinguïn geboren!

Maar liefst drie jaar hebben de verzorgers van de koningspinguïns van ZOO Antwerpen gewacht op een kuiken, en nu is het eindelijk zover. Deze week kipte een kleine pinguïn zich een weg uit het ei. Een bijzondere gebeurtenis!

Het kuiken kreeg de naam Urban en is in prima gezondheid. Mama Ra, zelf geboren in de ZOO in 2016, en papa Eddy tonen zich meteen van hun beste kant als kersverse ouders.

Lekker warm in de broedmachine

Het was spannend afwachten tot de geboorte van Urban. Enkele maanden geleden werd zijn ei namelijk in de broedmachine gelegd om het te beschermen. “Het broedend koppel krijgt dan een nepei uit kalk onder zich”, legt verzorgster Heidi uit. “Dat wordt een beetje voorverwarmd om de ouders niet te laten schrikken bij de wissel.” Het echte ei werd in tussentijd nauwlettend in de gaten gehouden.

Een beetje hulp

Een ei van koningspinguïns heeft tussen de 52 en 62 dagen broedtijd nodig. Urban baande zijn weg uit het ei op dag 57 en woog op dat moment 256 gram. “We hebben wel wat moeten helpen. Het kleintje was een paar dagen eerder al beginnen pikken. Op een gegeven moment hebben we zelf wat gepeld en het kopje eruit gehaald. En dan was het wachten tot de dooier verdwijnt in het lichaampje. Die hangt aan het kuiken met een soort van navelstreng en doet dienst als eerste voeding”, vertelt Heidi.

De eerste nacht bracht Urban nog in de broedmachine door. ‘s Ochtends werd hij veilig bij zijn ouders gezet. “Het is belangrijk het kuiken onder de ouder te zetten die op dat moment aan het broeden is. Dat was in dit geval papa Eddy. Nu lossen de ouders elkaar al mooi af.”

Broedplek

Pinguïns hebben onderaan een huidplooi die volledig kaal is. “We noemen dat de broedplek. Dat is een fel doorbloede plek waar veel bloed door stroomt en het dus lekker warm is. Eigenlijk is het vergelijkbaar met een kleine broedmachine“, lacht Heidi. “Bezoekers kunnen de komende dagen zéker proberen de kleine aanwinst te spotten onder mama of papa.”

It’s a boy!

Urban zorgt ten slotte nog voor een primeur. Normaal wordt het geslacht bepaald door DNA-analyse van een veer of speeksel, maar dat gebeurde deze keer een beetje anders. “Door DNA uit opgedroogde bloedvaatjes van de eischaal te analyseren, is het ons gelukt minder ingrijpend te werken. Het komt dus het dierenwelzijn ten goede. Bovendien komen we sneller tot een accuraat resultaat. Donsveren durven al eens mindere uitslagen opleveren”, legt conservatiegeneticus Philippe Helsen uit. En wat blijkt uit de DNA-analyse? Het is een jongetje!

Bron en beelden: ZOO Antwerpen

Meer nieuws uit de ZOO:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)