10 vrouwen, 1 man onder vuur: Walter Grootaers

Door De Redactie

Walter kreunt...maar liefst 10 bekende vrouwen zitten op hem te wachten, met een lijstje prangende vragen. Je zou voor minder een toontje lager zingen.

 

Productiehuis Endemol in Mechelen: mevrouw Grootaers runt de boîte en Walter schenkt koffie in. Zonder omzien antwoordt hij anderhalf uur lang op een spervuur van vragen en vertelt en passant dat De Kreuners ooit gingen spelen voor een bak bier en vier flessen cola. En dat hij als geen ander een Mickey Mouse-snoet kan bouwen met geprakte vis en patatjes.

Presentatrice Ilse Van Hoecke: "De Kreuners bestaan dertig jaar! Is het backstage nog steeds volle bak rock-'n-roll?"

Walter Grootaers: "We hebben nooit overdreven gefeest – tenzij na het laatste concert van een tournee. We konden ons dat gewoon niet permitteren. Als je nachten na elkaar doorzakt, haal je het concert de volgende dag niet meer. En omdat we op het podium drijven op energie, puffen we na een optreden doorgaans uit. En wordt er ook gediscussieerd: over de set, een gitaarsolo… We zijn nooit echt tevreden. Dat is al dertig jaar zo en dat zal niet meer veranderen.

Schrijfster Annelies Verbeke: "Zijn de Grootaers familiemensen?"

Walter Grootaers: "Absoluut. Ik kreeg op vijf jaar tijd vijf broers. Wij zijn samen opgegroeid en hingen altijd goed aaneen. Dat is ergens logisch: omdat wij vroeger zo vaak verhuisden, hadden we vooral mekaar. Dan gingen de meubels op een camionneke, wij de auto in en weg. Naar een andere buurt, een andere school met andere gezichten. De eerste paar dagen op mijn nieuwe school was ik bang voor alles en iedereen. Dat ging snel weer over, maar het heeft er wel mee voor gezorgd dat wij heel hecht zijn. Niet dat we elkaar dagelijks over de vloer krijgen, maar als er iets gebeurt, is iedereen maar één telefoontje ver."

Actrice Greet Rouffaer: "Wat is je slechtste gewoonte?"

Walter Grootaerts: "De sigaret. Ik was weer eventjes gestopt, maar ik ben weer beginnen te roken. Al maak ik me nog niet te veel zorgen. Vrienden van me hebben er ook een jaar of drie over gedaan. Een paar maanden stoppen, weer even in gang schieten, opnieuw stoppen, weer een paar weken roken en dan definitief de sigaret doven. Volgens hen ben ik er nog voor de zomer van af. Vooral omdat ik het echt wil. Een paar jaar geleden rookte ik twee pakjes daags, nu doe ik twee dagen met één pakje. Ik vind het ook niet erg dat je er tegenwoordig bijna nergens meer eentje mag opsteken."

Supernanny Wendy Bosmans: "Wat hoort er naast koken nog tot jouw takenpakket in het huishouden?"

Walter Grootaers: "Vaste taken hebben we niet. Mijn vrouw en ik verdelen de handel. We zijn bijna twintig jaar samen en afspraken rond het huishouden hebben we nooit gemaakt, wij voelen gewoon aan wie wat moet doen. Mijn vrouw heeft een drukke agenda, ik ook. Maar we proberen het zo te regelen dat één van ons er is voor de kinderen. Voor alle duidelijkheid: we hebben ook nog een huishoudhulp die bijspringt. Alleen de was reserveert mijn vrouw voor zichzelf. Als ik die zou doen, bestaat de kans dat ik binnenkort alleen korte broeken overhou. Huishoudtaken, je moet ze nog kunnen ook hé."

Actrice Britt Van der Borght: "Je mag je leven verder leven op één en dezelfde leeftijd. Welke?"

Walter Grootaers: "Van mij mag het vanaf nu. Of nee, doe maar m'n veertigste. Ik heb een geweldige jeugd gehad, maar na mijn veertigste was alles goed. Net omdat ik mijn hart volgde, was het leven soms moeilijk. Rond mijn veertigste kon ik al eens rationeel zijn in bepaalde zaken."

Verder komen we ook te weten dat Walter gemiddeld vijf keer per week aan het fornuis staat omdat hij het belangrijk vindt dat zijn kinderen voldoende vitaminen krijgen. Ondertussen weet hij dan ook hoe hij hen van alles kan laten eten. Vis lusten ze niet zo graag, dus plet hij die met patatjes en groenten en maakt hij er een Mickey Mouse van. Een beetje saus erbij en het gaat er allemaal in!

Lees het volledige man-onder-vuur interview van Walter Grootaers in Libelle 11 (13 maart 2008).
Tekst: Nathalie Van Laecke: Foto: Johan Martens

Partner Content