11 Feb 2010, Venice, Italy --- Venice Carnival, Venice, Veneto, Italy, Europe --- Image by © robertharding/Corbis

2016: hét jaar van de weekendjes

Door De Redactie

Zin in een weekendje weg? Ook binnen Europa zijn er nog veel verborgen en minder verborgen pareltjes te ontdekken!

Spanje anders: 48 uur cultuur in San Sebastian

Wat?
San Sebastian is de Culturele Hoofdstad van Europa (deelt zijn titel met de Poolse stad Wroclaw)
Wanneer?
Openingsceremonie op 23 januari 2016, evenementen tot december 2016
Waarom?
Het perfecte excuus om een onderschatte Spaanse stad te bezoeken, die in 2016 als Culturele Hoofdstad van Europa in de schijnwerpers staat. Het centrale thema is de stad als web van mensen. Van tentoonstellingen rond vrede tot graffiti op de stadsmuren, San Sebastian heeft het allemaal! Ook de verrukkelijke Baskische tapas of pintxos mag je zeker niet missen.

Once in a lifetime: Carnevale in Venetië

Wat?
Carnaval in één van de meest romantische steden ter wereld
Wanneer?
Van 23 januari 2016 tot 9 februari 2016
Waarom?
Venetië is sowieso een plek waar je ooit een romantisch weekend moet doorbrengen, maar eind januari is de sfeer er extra mysterieus. Dan dwalen er gemaskerde en spectaculair geklede figuren door de stad. Carnaval wordt hier al sinds de 12de eeuw gevierd. Goed om te weten: je zult niet alleen zijn, zo’n 3 miljoen mensen komen naar Venetië om het begin van de vasten in te zetten.

Italië op zijn best: Paasmysterie in Sicilië

Wat?
Goede Vrijdag in Trapani
Wanneer?
25 maart 2016
Waarom? 
Om je onder te dompelen in Italiaanse passie pur sang. In het Siciliaanse Trapani worden op Goede Vrijdag al 400 jaar lang 20 beelden door de straten gedragen die elk stadium van de kruisweg vertegenwoordigen. Deze processie duurt maar liefst 24 uur. Of je nu gelovig bent of niet, dit is een unieke ervaring en ook voor en na de indrukwekkende processie zul je je in Trapani niet vervelen.

Voor tuinliefhebbers: Bloemenpracht in Nederland

Wat?
De bloemen van het Keukenhof
Wanneer?
Van 25 maart 2016 tot 16 mei 2016
Waarom?
Omdat de lente in bloei altijd indrukwekkend is. De duizenden tulpen, krokussen, narcissen en hyacinten in kleurrijke en kunstige combinaties in de tuin van het Keukenhof zijn onwaarschijnlijk indrukwekkend. Afhankelijk van wanneer je gaat, zullen er meer krokussen of eerder tulpen bloeien. En wie thuis zelf een mini-Keukenhofje wilt creëren, kan alvast bollen voor het volgende jaar inslaan.

Onbekend Groot-Brittannië: Chillen in hip Brighton

Wat?
Brighton Festival
Wanneer?
Van 7 mei 2016 tot 29 mei 2016
Waarom?
Omdat Engelands hipste kuststad nog leuker is tijdens een kunstfestival. Brighton is redelijk onbekend in onze contreien en dat is doodjammer, want het is de ideale bestemming voor een fijne citytrip. Een leuke stad aan zee, heerlijke shopping, toffe restaurants, coole bars. Elk jaar in mei wordt de stad ook een mekka voor Britse cultuurliefhebbers, met een ambitieus festival dat aan filmmakers, kunstenaars, dansers en muzikanten vraagt om hun meest innovatieve werk te komen tonen.

Engelse magie: Terug naar de oertijd in Stonehenge

Wat?
De zonnewende in Stonehenge
Wanneer?
21 juni 2016
Waarom?
Omdat de combinatie van een spectaculair natuurfenomeen en een mystieke locatie niet te versmaden is. Voor sommige mensen zijn het gewoon wat bij elkaar gezochte stenen, anderen zien er een van de wereldwonderen in. Maar Stonehenge is tijdens de zonnewende op 21 juni 2016 vooral een bedevaartsoord voor duizenden natuurliefhebbers, hippies en druïden. 21 juni is ook een van de weinige dagen dat je als bezoeker tussen de stenen mag lopen, want meestal word je er vrij ver vanaf gehouden.

Romantisch Portugal: Liefdesfiesta in Porto

Wat?
De Festa de São João.
Wanneer?
Vanaf 23 juni 2016, met de hele maand door evenementen.
Waarom?
Omdat Porto nog leuker is in de schijn van vuurwerk. De Festa de São João in Porto is een van de meest onderschatte stadsfestivals van Europa. In de nacht van 23 juni vieren ze in Porto de heilige Johannes én de liefde, met vuurwerk, versierde huizen, straatfeesten, veel wijn en lekker eten, plastic hamers om eventuele geliefden mee op het hoofd te timmeren (beetje raar gebruik toch!) en kampvuren op het strand van Foz.

Muzikaal Oostenrijk: The Sound of Music in zomers Salzburg

Wat?
De Salzburger Festspiele.
Wanneer?
Van 22 juli 2016 tot 31 augustus 2016.
Waarom?
Omdat de muziek van Mozart nog mooier is als ze in zijn geboortestad wordt gespeeld. Salzburg, een stad waar je sowieso met gemak een paar zeer fijne dagen kunt doorbrengen, is in de zomer een mekka voor klassieke muziek en operaliefhebbers.  Het is dan ook de geboortestad van Mozart én de thuisstad van de familie von Trapp.

Italiaanse gastronomie: Smakelijk eten in Alba

Wat?
Fiera Del Tartufo Bianca (feest van de witte truffel)
Wanneer?
Oktober 2016
Waarom?
Om van truffels en ander lekkere Italiaanse delicatessen te smullen. Een smeuïge omelet met vers geraspte truffel bijvoorbeeld, en dat kun je zeker proeven op de Fiera Del Tartufo Bianca in Alba, de bekendste van de vele truffelfestivals in Noord-Italië. Vijf opeenvolgende weekends in oktober ontdek je er alles over de truffel, smul je van de geurige paddenstoel, maar geniet je ook van een ezel-paliorace of middeleeuws festival.

 

Partner Content