5 gouden voorleestips

Door De Redactie

Niets zo gezellig als een verhaaltje voor het slapengaan. En met deze tips wordt het voorleeskwartiertje nog leuker!

1. Het geknipte verhaal

Kies een boek dat aansluit bij de interesses van je zoon of dochter. Wat vinden ze leuk? Waarmee moeten ze lachen? Via www.boekenzoeker.org kun je makkelijk een boek vinden dat aansluit bij een bepaald thema of gevoel.

2. Niet te snel

Trek genoeg tijd uit om te lezen. Ga niet te snel, articuleer duidelijk en leg moeilijke woorden aan de hand van een voorbeeld uit.

3. Speel er een beetje mee

Om het verhaal iets levendiger te maken, kun je spelen met je stem en gezichtsuitdrukkingen. Spreek bijvoorbeeld met een hoog stemmetje als de heks aan het woord is, fluister bij spannende momenten en kijk boos als de hoofdpersoon dat ook is.

4. Interactie is leuk

Richt je ogen niet alleen op het boek, maar betrek je kind er ook bij. Laat je kind reageren op de gebeurtenissen, vraag wat er zal gebeuren of laat hem iets aanduiden op de tekening.

5. Nog een keer!

Kinderen hebben vaak één lievelingsboek waar ze niet genoeg van kunnen krijgen. Dat kan geen kwaad, want herhaling betekent herkenning en dat vinden kinderen fijn. Bovendien kunnen ze zich zo telkens op andere dingen focussen en leren ze dus altijd iets bij.

Partner Content