©Aurélie Stapf_La Vélodyssée

5x op de trappers, met de oceaan als metgezel

Advertorial

Even heerlijk wegwaaien van thuis? De uitgestrekte Côte Atlantique is het koninkrijk van de fietspaden: honderden kilometers langs indrukwekkende zandstranden en moerassen maar ook dwars doorheen bossen, wijngaarden en de mooiste natuurparken. Pittoreske haventjes onderweg lenen zich perfect voor een goed glas of een handvol oesters. Smeer de kuiten maar in: de Franse westkust wacht op u.

1. La Vélodyssée: van Soulac tot Arcachon

Op deze tocht valt zoveel te ontdekken. De charme van Soulac-sur-Mer met zijn levendige straten en villa’s aan zee. Het Regionaal Natuurpark Médoc in de streek rond Montalivet – de Zilverkust – is doorspekt met lieflijke meren, zoals dat van Hourtin, het grootste van Frankrijk. Tussen Lacanau en Arès slingert een 100% groene weg zich tussen duinen en bossen, na Arès rijd je een oude spoorlijn op waarlangs enkele stations overeind bleven. Kort na Lanton fiets je recht het Regionaal Natuurpark Landes de Gascogne in: het ornithologische reservaat van Teich en de pittoreske oesterhaven van Andernos zijn zeker een omwegje waard. Tot slot brengt de Vélodyssée je langs de zes oesterhavens van Gujan Metras en de populaire badplaats Arcachon.

Wist je trouwens dat zowel Soulac als Arcachon goed met de trein te bereiken zijn vanuit Bordeaux?

2. De Vendée, het circuit rond La Tranche sur Mer

Geen tijd voor een roadtrip naar de States? La Tranche sur Mer wordt ook weleens ‘klein Californië’ genoemd, niet alleen omwille zijn kilometerslange zandstrook, relaxte levensstijl en metershoge golven die surfers van ver aantrekt, maar vooral ook omwille de vele uren zonneschijn. Spring het zadel op voor één van de mooiste panorama’s van de Vendée en dompel je onder in de rust van duinen en moerassen. Zin in (meer) actie? In O’Fun Park wacht plezier voor jong en oud, van boomklimmen tot paintball, in O’Gliss Park staan vele waterspellen garant voor uren familiepret. Of liever een snuif historiek? Die valt te rapen in de vroegere zomerresidentie van premier Clemenceau, die na 100 jaar nog steeds de deuren opent voor het publiek. Mis de lagune de la Belle Henriette niet: dit zeldzaam rijke natuurgebied is de habitat van trekvogels en meer dan 350 plantensoorten.

© A.Lamoureux

3. Île de Ré: onvergetelijk op de fiets

Een heus fietsersparadijs, dát is Île de Ré: 138km aan vlakke fietspaden vormen een speeltuin voor zowel offroad enthousiastelingen als rustige genieters. Fietsen maakt hier deel uit van de charme van het eiland, dat verrast met zijn grote diversiteit aan sferen, zoals de zoutpannen waar op ambachtelijke wijze zout wordt gewonnen of de oesterbanken dieper in zee waar de oesterkwekers aan de slag zijn. Zag je de typische dorpjes met lage witte vissershuizen en groene luiken al? Ideaal voor een stop en een partijtje jeu de boules. Met een beetje geluk passeer je op een voormiddag ook La Flotte voor de dagelijkse versmarkt: vul hier je fietszakken maar met de allerbeste streekproducten! Wist je trouwens dat de tolbrug die het eiland met het vasteland verbindt, volledig gratis is voor fietsers?

© Destination-Cote-Atlantique-Ile-De-Re

4. Van Saint-Brevin-les-Pins naar Pornic

Deze etappe van de Vélodyssée voert je binnen enkele kilometers van de enorme, met dennen omzoomde zandstranden van Saint-Brevin naar de charmante baaien van Pornic met hun vele visgronden. De parel van de Jadekust, zo wordt Pornic ook weleens genoemd: in de vele straatjes van het eeuwenoude centrum is het zalig flaneren, maar ook het Douanepad – een kustpad dat je meeneemt langs kreken en rotsen – is een absolute must-do. Trek gekregen? Verwen jezelf met de Curé Nantais, een roodschimmelkaas, en het lokale Brigantine bier. Het ijs van de Fraiseraie moet je zeker geproefd hebben – het is geliefd tot ver buiten de regio.

©Aurélie Stapf_La Vélodyssée

5. Van Bidart naar Saint-Jean-de-Luz

Op deze laatste etappe van de Vélodyssée fiets je langs enkele van de mooiste stranden langs de hele kust. Onderweg verdient Guéthary, het kleinste dorpje aan de Baskische kust, meer dan een vluchtige blik, dankzij de vele mooie vakwerkvilla’s in Labourdinstijl. Aankomen met zicht op de baai van Saint-Jean-de-Luz is helemaal bijzonder. Nog een laatste teug zeelucht? Vaar mee met een van de vele vissersboten en zie hoe de netten worden binnengehaald. De Atlantique: altijd anders, altijd onvergetelijk…

© A.Salaun, Saint-Jean de Luz, plage d’Erromardie

Ontdek hier alle fietsroutes langs de Franse West-Kust. Benieuwd naar er nog te beleven valt? Surf dan naar https://atlantischekustfrankrijk.nl.