6 tips om de band met je tiener te onderhouden

Door De Redactie

Was je dochter vorig jaar nog poeslief en heeft ze nu plots zo’n vreselijke attitude? Of was je zoon twee maand geleden nog je beste vriend en geeft hij je nu het gevoel dat je vreselijk ‘oncool’ bent. Welkom in de wondere wereld van tieners en pubers. Ontdek hier een aantal tips om de relatie met je kind -bomvol gekke hormonen-  te onderhouden.

Wie ben jij?

Heb je het gevoel dat je je kind niet meer kent? Kan kloppen. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren in hun puberteit niet alleen fysieke veranderingen ondergaan, maar ook emotionele en cognitieve. Jij moet je dus ook aanpassen aan de ‘nieuwe’ persoon die in je huis woont.

Met de neus in de boeken

Toen je kind nog een baby was, las je er alles over in gespecialiseerde boeken. Doe hetzelfde met je tiener. Hoe meer je begrijpt over je puber, hoe beter. Haal dus wat boeken in huis en verdiep je in de wondere wereld van jongeren.

1, 2, 3

Pubers hebben mood swings, dat is een vaststaand feit dat wetenschappelijk bewezen is. Ze ervaren gevoelens op een meer intense manier en kunnen wel ‘ns overdrijven omdat ze zich boos voelen of geërgerd zijn. Hanteer deze tips: Tel tot drie vooraleer je reageert en wees kalm en voorzichtig. Je stem verheffen helpt niet. Onderzoek heeft aangetoond dat tieners moeite hebben met emotionele identificatie en dat ze jouw gevoelens, bijvoorbeeld vermoeidheid, fout interpreteren als boosheid. Laat je kind weten hoe je je echt voelt.

Prioriteiten stellen

Tieners zijn vaak opstandig en ze zullen opkomen voor dingen die ze niet ‘eerlijk’ vinden. Ze zullen ook discussies met je aangaan. Binnen een aantal jaar moeten ze op hun eigen benen staan en ze willen onafhankelijk zijn en behandeld worden als een volwassene. Probeer niet elke discussie met je kind aan te gaan: stel prioriteiten. De avondklok naleven is voor jou belangrijk, hun kamer opruimen minder bijvoorbeeld.

Eén doel

Jouw doel: een manier vinden om de band met je tiener te onderhouden. Het belangrijkste is om een goede balans te vinden tussen té betrokken willen zijn en téveel afstand nemen. Wat je misschien kunt doen: praat over de interesses van je tiener, over de favoriete muziekgroep, een hobby. Heb je geen flauw idee wie Justin Bieber en Miley Cyrus zijn, en heeft je tiener er de mond van vol? Koop dan misschien eens een jongerenmagazine om wat op de hoogte te zijn. Je kunt het als gespreksonderwerp aansnijden.

1 nieuwe sms

Lees sms’en want de jeugd doet niet liever! Vraag aan je tiener om het jou te leren. Ga ook naar de plekken die jouw kind leuk vindt: samen iets drinken in Starbucks, winkelen op de Meir,… Probeer ook raakvlakken te vinden. Kijkt je dochter graag naar ‘So you think you can dance’? Kijk mee! Niet opgeven is de boodschap. Als je moet communiceren via sms’jes en e-mail, dan is dat maar zo. Je communiceert tenminste. Onthoud dat dit een fase is.

Partner Content