6 tips voor je lenteschoonmaak

Door De Redactie

Samen met de lente arriveert binnenkort ook de grote schoonmaak! Uit onderzoek blijkt dat die jaarlijkse grondige poetsbeurt niet meer is wat ze geweest is en dat vele huizen vol bacteriën zitten.

Onderzoekers bestudeerden in 7 verschillende landen de hygiëne in 1.120 gezinnen. Daaruit blijkt dat 90% van de vaatdoeken, bijna de helft van alle afwasbakken en 1 op de 6 koelkasten vol bacteriën zitten. De grote lenteschoonmaak is duidelijk niet meer wat ze geweest is. Hoe maak je schoon in de 21ste eeuw?

 • Vaatwasser: een vaatwasser reinig je 1 keer per 2 maanden, anders sta je binnen de kortste keren zelf weer achter de vaat. Gelukkig reinigt de machine zichzelf! Doe een beetje vaatwasmiddel in het zeepbakje en laat de vaatwasser een keertje zonder vaat draaien op de hoogste temperatuur.
   
 • Espressomachine: lang leve de espressomachine, want zolang ze regelmatig schoongemaakt wordt, zet ze heerlijke koffie! Ontkalk je machine 1 keer per maand met ontkalkingsproducten of zakjes die je speciaal hiervoor kan kopen.  Verwijder regelmatig de restjes van de sproeikoppen, filters en filterhouders en laat de machine daarna even zonder koffie doorlopen.
   
 • Autoairco: met het warmere weer loopt de temperatuur in de auto snel op. Passeer in de lente even bij de garage voor een onderhoud van je luchtkoeling. Door de winterkilometers worden de filters van het aircosysteem immers snel vuil. Na een tijdje spuwt de airco enkel nog mijten en pollen in de auto die hevige niesbuien en stank veroorzaken.
   
 • Cd's en dvd's: schoonmaken gaat vlotter met een goed muziekje erbij, maar ook je cd's kunnen een lenteschoonmaak gebruiken. Met een zacht, pluisvrij doekje en wat ontsmettingsalcohol kan je alle schijfjes ontvetten en stofvrij maken. Hou het schijfje in 1 hand met de duim in het gaatje en 1 vinger aan de buitenkant. Wrijf met het doekje in rechte lijnen naar de buitenkant toe. Als je in een cirkel wrijft, duw je het vuil dieper in de groeven van de cd.
   
 • Flatscreens en plasmaschermen: bij geweldige beelden horen propere beeldschermen. Hou je scherm proper met een product dat speciaal voor flatscreens gemaakt wordt. Spray het product vanop afstand op je scherm en wrijf het droog met een droge katoenen doek of eentje uit microvezels. Krijg je toch nog strepen te zien? Probeer een grotere spuitafstand (> 20 à 30 cm).
   
 • Inox: het is mooi en het blinkt, maar oh zo moeilijk om schoon te maken. Voor dagelijks onderhoud gebruik je water en ontvettende zeep. Behandel de inox daarnaast af en toe met een onderhoudsmiddel voor roestvrij staal.

Partner Content