Alles wat je moet weten over alcohol tijdens de feestdagen

Door De Redactie

Kerstmis en oudejaar staan voor de deur en dat wordt natuurlijk gevierd met een glaasje champagne. Maar hoeveel glaasjes mag je drinken als je moet rijden? En wat gebeurt er als je een positieve ademtest aflegt?

Wanneer heb ik te veel gedronken?

Als je nog met de auto of de fiets op pad moet, mag je volgens de Belgische wet niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Het aantal glazen dat hiermee overeenkomt, verschilt sterk per persoon. Het hangt onder andere af van je gewicht, geslacht en het soort drank. Gemiddeld zorgt één consumptie bij een man van 75 kg voor een alcoholgehalte van ongeveer 0,2 promille. Bij een vrouw van 60 kg is dat zo'n 0,3 promille.

Kan ik de afbraak van alcohol versnellen door koffie te drinken?

De alcohol in je lichaam wordt afgebroken met een snelheid van ongeveer 0,15 promille per uur. Dat betekent dat je lichaam ongeveer 2 uur nodig heeft om één consumptie af te breken. Vaak wordt gedacht dat dranken zoals koffie of cola de afbraak kan versnellen, maar dat is niet zo. Ook andere middeltjes, zoals een luchtje scheppen of wat eten, helpen niet.

Kan ik verplicht worden om een ademtest af te leggen?

Wie een auto, fiets of ander voertuig bestuurt, kan tegengehouden worden om een ademtest af te leggen. Ook wie van plan is een voertuig te besturen, kan onderworpen worden aan zo'n test. Als je weigert, riskeer je een boete of gerechtelijke vervolging. Wat je wel mag doen, is 15 minuten uitstel vragen.

Wat gebeurt er als ik positief test?

Wie betrapt wordt op dronken rijden, riskeert een boete van minstens 170 euro en een rijverbod van minstens 3 uur. Hoe hoger het promillegehalte, hoe zwaarder de straf.

Partner Content