Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

Autovakantie gepland? Zo blijf je fit en alert achter het stuur

Door De Redactie

Vermoeid achter het stuur kruipen is even gevaarlijk als dronken rijden. Meer nog: tijdens de zomermaanden wordt ruim een op de drie ongevallen veroorzaakt door bestuurders die te moe zijn of te weinig geslapen hebben. Zo hou je het veilig:

6 tips om fit en alert te blijven

  1. Vertrek niet na een zware werkdag, maar probeer minstens twee dagen voor je reis vroeg naar bed te gaan. Zo kun je fris en monter aan je autorit beginnen.
  2. Hou rekening met je biologische klok en vertrek op een tijdstip waarop je het gewend bent om met de auto te rijden. Ga je bijvoorbeeld elke dag om 7 uur naar je werk, dan is het ideaal om je autovakantie ook op dat tijdstip te beginnen.
  3. Uit onderzoek blijkt dat onze alertheid afneemt tussen 2 en 5 uur ‘s nachts en tussen 13 en 15 uur ‘s middags. Wees dus extra voorzichtig als je op die tijdstippen de baan op moet.
  4. Las elke twee uur of na elke 200 kilometer een pauze in. Rondwandelen en stretchoefeningen in de openlucht helpen je concentratie op peil te houden.
  5. Vraag aan de passagier naast je om wakker te blijven, dat maakt het voor jou makkelijker om niet in slaap te vallen. Passagiers die toch even een dutje willen doen, doen dat het best op de achterbank.
  6. Dat je met een paar kopjes koffie of met enkele energiedrankjes de hele nacht kunt doorrijden, is een fabeltje. Cafeïnehoudende drankjes kikkeren je slechts tijdelijk op. Het enige wat écht helpt tegen vermoeidheid is slapen. Een korte powernap van twintig minuten kan wonderen doen. Langer slapen heeft geen zin. Integendeel: doordat je in een te diepe slaap terechtkomt, ga je je nadien juist nog suffer en vermoeider voelen.

Lees ook: