ca. 1960-1996 --- Fruit on a Sprig of Common Yew --- Image by © Eric and David Hosking/CORBIS

Mooi initiatief: ben jij al haagdonor?

Het snoeiseizoen komt eraan en wie taxus heeft staan, heeft een bron van geneesmiddelen in handen. Steun de strijd tegen kanker en word haagdonor!

Vergroot de hoop, verklein de kanker

Het snoeiafval van de Taxus Baccara bevat een grondstof die nodig is voor de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker: baccatine. Uit het snoeisel van vijftig meter taxushaag kan genoeg baccatine gewonnen worden voor één chemokuur. Breng je na het snoeien het snoeiafval naar een inzamelpunt, dan kun je dus levens redden.

Gratis snoeien

Organisatie ‘Vergroot de hoop’ is de drijvende kracht achter het inzamelen van taxusafval. De organisatie snoeit zelf gratis alle taxushagen van meer dan veertig meter. Een gratis snoeibeurt in ruil voor jouw afval, goed gezien, toch? Bovendien doneert ‘Vergroot de hoop’ per verzamelde kubieke meter snoeisel ook nog geld aan organisaties die zich bezighouden met kankerbestrijding.

Vijf snoeitips

Wil jij graag haagdonor worden, hou dan zeker deze tips in gedachten:

  1. Enkel de Taxus Baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Controleer dus zeker of je de juiste haag hebt staan. Taxus wordt soms verward met buxus. Taxus heeft langwerpige, platte blaadjes en rode besjes, buxus heeft kleine ronde blaadjes.
  2. Het eenjarige snoeisel is ideaal: dat zijn takken van minstens dertig cm lang en één cm dik.
  3. Jonge twijgen bevatten meer baccatine dan oudere twijgen.
  4. Hoe zuiverder de taxus, hoe beter. Gebruik best een zeil of doek om het snoeisel op te vangen. Taxusafval vermengd met gras, aarde of ander groen is helaas waardeloos.
  5. Taxus snoeien doe je het best tussen mei en augustus, maar kan ook de rest van het jaar zolang het niet vriest. 

Meer info via www.vergrootdehoop.be

 

Lees meer over andere mooie initiatieven .
Lees meer over tuinieren in maart.

Partner Content