De bladsteek borduren: zo begin je eraan

Door Hanne Bral

Wil je je borduurwerkje opfleuren met frisse blaadjes? Dan moet je even de bladsteek onder de knie krijgen. Wij vertellen je hoe je dat doet. 

Fleur je borduurwerk op met de bladsteek

Met de bladsteek, in het Engels ‘fishbone stitch’ genoemd, kun je gemakkelijk de oppervlakte van een blaadje opvullen. De geschrankte steken zorgen bovendien voor een gevoel van bladnerven in je borduursel.

Hoe maak je de bladsteek?

Je begint in de punt bovenaan het blaadje dat je uittekent, en maakt een eerste steek op de middellijn van het blaadje. Vervolgens ga je afwisselend een steek van links naar rechts kruisen. Volg de omtrek van je blaadje naar beneden toe en bewonder je mooie creatie!

Aan de slag

Benodigdheden

 • Borduurring
 • Stof
 • Garen DMC 562 (groen)
 • Borduurnaald
 • Schaartje

Werkbeschrijving

 1. Teken het patroon van een blaadje mét middellijn op de stof.
 2. Steek 1: De steek komt in de middellijn van het blaadje – op 1/3de van het toppunt van het blaadje – naar boven en gaat in het toppunt van het blaadje terug naar onder.
 3. Steek 2: De steek komt in de omtrek van het blaadje, links net naast het toppunt, naar boven. De steek gaat rechts net naast de middellijn, net naast het punt waar de naald voor het eerst bovenkwam, terug naar onder. De steek kruist hierbij over het einde van de eerste steek.
 4. Steek 3: De steek komt in de omtrek van het blaadje, rechts net naast het toppunt, naar boven. De steek gaat links net naast de middellijn terug naar onder. De steek kruist hierbij over het einde van de vorige steek.
 5. Steek 4: De steek komt in de omtrek van het blaadje, links naast het vorige punt, naar boven en gaat rechts naast de middellijn, nu 2 mm onder het vorige punt, terug naar onder. De steek kruist hierbij over het einde van de vorige steek.
 6. Steek 5: De steek komt in de omtrek van het blaadje, rechts naast het vorige punt, naar boven en gaat links naast de middellijn, op gelijke hoogte met de vorige steek, terug naar onder. De steek kruist hierbij over het einde van de vorige steek.
 7. Je maakt telkens twee symmetrische steken (2-3, 4-5, …). Het einde van de steek kruist net over de middellijn en overlapt zo dus het einde van de vorige steek. Om de richting van de visgraatstructuur mooi te houden, zitten de eindpunten van elk volgend koppel symmetrische steken 2 mm lager dan de vorige steek.
 8. Blijf deze stappen herhalen tot je niet verder kunt zakken op de middellijn.
 9. Om de onderkant van het blaadje op te vullen, maak je enkele lange diagonale stiksteken aan beide zijden van het blaadje.
 10. Ben je klaar? Steek je naald naar achter, keer je werkje om, splits je draden in twee groepjes en leg enkele knoopjes boven elkaar. Knip af.

NOG MEER DIY IDEEËN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content