De platsteek borduren: zo ga je aan de slag

Door Hanne Bral

Grotere oppervlaktes van een borduurwerkje opvullen, doe je met de platsteek,  een steek waarmee je een volledig gebied gaat bedekken met lange halen.

Zo vul je oppervlaktes in je borduurwerk op met de platsteek

De platsteek, in het Engels ‘satin stitch’, is onmisbaar voor veel borduurwerkjes. Het laat je toe om een effen oppervlak te borduren door je naald in lange steken van begin- tot eindpunt te halen.

Onze tip: borduur eerst de omtrek van wat je wilt borduren als hulplijn, en ga daarna pas vullen met de platsteek. Zo krijg je een nette borduurrand.

Hoe maak je deze steek?

Wat deze steek uniek maakt, is het feit dat je lange halen maakt. Je naald komt boven en kan bijvoorbeeld pas 2 cm later onder gaan. Dit maakt het tot een makkelijke borduursteek die zelfs geschikt is voor kleine kinderhandjes.

De platsteek: aan de slag!

Benodigdheden

 • Borduurring
 • Stof
 • Garen DMC 3053 (groen)
 • Borduurnaald met scherpe punt
 • Schaartje

Werkbeschrijving

 1. Teken het patroon van de figuur op de stof.
 2. Steek de naald door de stof van onder naar boven, aan de onderkant van de figuur.
 3. Borduur de omtrek van de figuur met een stiksteek (4 mm per steek). Deze omtrek zal ervoor zorgen dat je een mooie rand krijgt.
 4. Om de figuur gelijkmatig op te vullen, verdelen we ze eerst, aan de hand van hulplijnen, in verschillende secties. De hulplijnen geven ook de richting aan van de platsteken die we daarna gaan borduren.
 5. Borduur elke hulplijn met één lange stiksteek tot net voorbij de omtrek.
 6. Vul sectie per sectie op met lange stiksteken die evenwijdig lopen met de hulplijnen. Borduur ook hier weer elke lange stiksteek tot net voorbij de omtrek.
 7. Is alles opgevuld? Steek je naald naar achter, keer je werkje om, splits je draden in twee groepjes en leg enkele knoopjes boven elkaar. Knip af.

NOG MEER BORDUREN EN HAKEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content